Jön a Házasság hete!

1997-ben Angliában Maria Kane és Richard Kane egy olyan új kezdeményezést indított el, mely azóta is egyre nagyobb figyelmet kap, és egyre több országban csatlakoznak hozzá, ez a – most már bátran állítható – mozgalom a Házasság hete.

Az angliai ötletből mára egy négy kontinenst behálózó ünnep lett. Büszkék lehetünk arra, hogy hazánk 2008-ban negyedikként csatlakozott az immár 21 országban zajló programokhoz. Csak Csehország és Svájc előzött meg bennünket.

A Házasság hete alatt zajló programokat a keresztény egyházak összefogásával, önkormányzatok és civil szervezetek aktív és lelkes munkájával szervezik meg. A kezdeményezés fontosságát talán az is jelzi, hogy a köztársasági elnök felesége is aktívan a nemes cél mellé állt, és 2013 óta Herczegh Anita a fővédnöke a magyarországi rendezvénynek.

A kezdeményezéshez az elmúlt években számos közéleti szereplő csatlakozott, mint például Döbrentey Ildikó és Levente Péter, Rudan Margit és Süveges Gergő, Bárdos Júlia és Lackfi János, akik a kiállásukkal a családi értékek állandóságát, a házasság szerepének fontosságát hangsúlyozták.

A Házasság hete alapvető célja, hogy házastársak példamutatásával, a modern kutatások eredményeivel, a keresztényi és erkölcsi érvekkel bemutassa, hogy a házasság egy olyan értékhordozó intézmény, amelyet védeni és ápolni kell, mert ez egy olyan állandó keretet ad a családi életnek, amely mással nem biztosítható. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy nem egy szirupos mázzal leöntött „terméket” reklámoznak, hanem

nyíltan beszélnek a házasság mindennapi kihívásairól és a családi élet küzdelmes pillanatairól is.

A mai rohanó világban egyre kevesebb az állandó érték, egyre kevesebb olyan dolog van, amely életünk végéig elkísér minket. Ez nemcsak az emberi kapcsolatokra igaz, hanem a tárgyakra, társadalmi értékekre is. Ki ne tapasztalta volna, hogy a gyerekkorában évtizedekig használt tárgyak helyett ma már évente kell újat venni; s míg régen örültünk, amikor végre megkaptuk a tárcsázós telefont, manapság már drága telefonjainkat gyakorlatilag évente kell cserélgetnünk.

A mai világ rohanása felgyorsított minket, az életünket. De ez a hét egy olyan értékről szól, a házasságról, amelyet saját jól felfogott érdekünkben érdemes megőriznünk állandónak. Hiszen egy férfi és egy nő harmonikus, jól működő kapcsolata olyan erős alapot jelent a családnak, amely a benne élők élete végig védelmet és erőt ad a mindennapi küzdelmekhez.

Fűrész Tünde


A szerző jogi szakokleveles közgazdász, szociálpolitikus. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)  elnöke. Korábban családpolitikáért felelős helyettes államtitkárként és a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztosként dolgozott. Három leánygyermek édesanyja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre