Kiszelly Zoltán: Gyurcsány évértékelője egy „közhelygyűjtemény

Gyurcsány évértékelője egy „közhelygyűjteménynek” nevezhető – mondta a vasarnap.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus. A DK elnökének beszédéből hiányoztak a friss gondolatok, Gyurcsány mindössze a közelmúltban megjelent dolgozatának zanzásított változatát adta elő – tette hozzá.

Gyurcsány évértékelőjére nagyjából háromezer ember volt kíváncsi a Facebookon, árulkodó jel, hogy a beszédet az interneten kívül egyedül az ATV közvetítette, de az sem élőben: csak az esemény után egy órával került a DK elnökének évértékelője adásba.

A beszéd nem tartalmazott friss gondolatokat, Gyurcsány néhány napja megjelent saját dolgozatának leegyszerűsített és zanzásított, végtelenül unalmas változatát adta elő.  Gyurcsány beszédében mintha lapszemlét olvasna, néhány mondatban mindent felsorolt, ami az elmúlt hónapokban történt, csak az értékelés maradt ki belőle. Beszélt a  környezetszennyezésről, hazafiságról, orbáni diktatúráról, tüntetésről, erős Európáról:  pont ilyen, címszavas terjedelemben. A kormányt politikai értelemben sikeresnek nevezte, mivel megnyerték a választást, de történelmi értelemben – szerinte a magyar kormányfő kormánya bukásra van ítélve.

Gyurcsány beszéde nem volt más, mint egy „közhelygyűjtemény”– mondta a vasarnap.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus.  Kifejtette: a beszéd nem volt más pusztán a közelmúlt újsághíreinek aktualizálása, még a címszavakat is már korábban megjelent dolgozatából emelte ki.

„A volt miniszterelnöktől ez egy meglepően lapos, óvatos beszéd volt” – jelentette ki a politológus.

Gyurcsány az Európai Parlamenti választáson az 5 százalékos szavazati arány elérésére játszik, részvételi aránytól függően a DK így begyűjthet egy, maximum két mandátumot.

A „Merjünk hazafiak lenni!” új szlogent  nehéz lenne Gyurcsány Ferenc szájából komolyan venni, hiszen mindenki jól emlékszik még, hogy az exminiszterelnök 2004-ben még a határon túli magyarok állampolgársághoz jutása ellen kampányolt.

Hazafiságát alátámasztandó, Gyurcsány azt mondta: „Nem vagyunk különlegesek mi magyarok, csak mások…”

Hazafinak lenni nem a székelyhimnusz éneklése két kisfröccs után.

Kiszelly Zoltán a „hirtelen jött” hazafisággal kapcsolatban kifejtette, hogy a DK elnöke részéről ez egyszerű „kommunikációs panel”.

Miután egy jobboldali hullám figyelhető meg Európában, a migrációval és a globalizációval szemben felerősödött egy patrióta érzelem – jegyezte meg a szakértő.

Gyurcsány Ferenc részéről a hazafiság pusztán egy felvett manír: Európa jobbra tolódik, és ha most a DK megint az Európai Egyesült Államokról beszélt volna, – ahogy azt korábban tette – akkor még jobban elszigetelődne.

Ujhelyi Istvánhoz, az MSZP Európai Parlamenti képviselőjéhez hasonlóan a volt miniszterelnök is „kompenzál” és „felül arra a vonatra, amin Ujhelyi már régóta utazik”, tehát hazafinak nevezi magát,  így próbál fellépni a hazaárulás vádjával szemben – zárta a gondolatot Kiszelly Zoltán.

Az egész beszéd legkifejezőbb másodpercei voltak, amikor Gyurcsány a szónoklatának befejezte után még a tapsok közepette bekapcsolva hagyott mikrofonján keresztül hallatszik, hogy a következő kérdést teszi fel:„Lesz itt valami zene?”  „Ja, a Himnusz jön!”

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre