Székely János püspök: Az ember képes egész lényével, egy életen át szeretni

Székely János szombathelyi püspök a Házasság hete rendezvénysorozat vasárnapi megnyitójának egyik meghívott előadója. A házasság szerinte olyan ajándék, amelyért a pároknak tevékenyen és kölcsönösen kell dolgozniuk. A házastársak a teljes, egymásnak való odaadást gyakorolják: randevúznak egy életen át – hívta fel a figyelmet a vasárnap.hu-nak adott interjúban a katolikus főpásztor.

Vasárnap.hu: Ön a Házasság hete rendezvénysorozat megnyitóján az egyházat képviselő előadó lesz. Miben látja a program különlegességét?

Székely János: A házasság hete nyugati találmány, Angliából származik.  Az indulást megelőzően keresztény, protestáns közösségek úgy érezték, hogy a Valentin naphoz kapcsolódóan a házasság értékét kellene felmutatni és azt megünnepelni. Meg akarták szentelni a szerelmesek napjához kötődő szokásokat, hogy ráirányítsák a figyelmet az örök szerelemre, a szeretetre, a hűségre, a nagylelkűségre, az odaadásra – egyszóval a házasság jellemző értékeire.

Vasárnap.hu: Milyen módon képes megszólítani a Házasság hete a párokat?

Székely János: Különleges, házaspárok által elvégzendő feladatsorok színesítik a programot, amelyek lényege, hogy a férj és a feleség minőségi időt tölthessen egymással: együtt sétáljanak, beszélgessenek a város különböző helyszínein a kapott feladatok megoldása közben.

Ezek tulajdonképpen „leportalanított randevúk”, amelyekre a pároknak a legkevesebb idejük jut a hétköznapokban.

A hat-hét feladat elvégzése után egy kis ünnepségre kerül sor, ahol díjakat kapnak a résztvevők. De az igazi, egymástól kapott ajándékot a párok a szívükben viszik haza.

MTI Fotó: Balázs Attila

Vasárnap.hu: A rendezvényt minden évben egy házaspár képviseli, mi az ő feladatuk?

Székely János: A Házasság hetének idei nagykövete a Gorove házaspár lesz: László – aki mentőorvos és katolikus diakónus –, valamint felesége, Kriszta. A sajtó végigkíséri őket a rendezvényeken, kérdéseket tesznek föl nekik a házassággal kapcsolatban. Ők valóban elkötelezett pár, akik maguk is odaszánták az életüket a jegyesek oktatására a Családok Jézusban Közösség vezetőiként.

Harminchét éve házasok, öt gyermekük született, mindegyikük császármetszéssel. Ez a vállalás is az odaadott életüket mutatja.

Ma már tizenkét unokájuk van. Azt vallják, hogy a házasságon dolgozni kell, abban nem szabad megállni, ezért minden párnak azt javasolják, hogy randizzanak hetente egy előre rögzített alkalommal, és lehetőség szerint védjék ezt a kettesben tölthető időt.

Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár, a rendezvény idei arcai a Házasság hete – Randevú egy életen át című rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Benczúr Ház dísztermében 2019. február 7-én. Február 10-én kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl 100 településen több mint 200 programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára.
MTI/Balogh Zoltán

Vasárnap.hu: Mit mond a Biblia a házasságról, és mit vall ezzel kapcsolatban az egyház?

Székely János: Isten szeretet, és szeretetből teremtett. Egész létünk alaptörvénye ez. A házasságban ezt lehet megélni. Ám ez nem egy passzívan érkező ajándék, a házastársaknak tenniük kell érte: randevúzni egy életen át. A házasság nem pusztán emberi életszövetség, hanem maga a teremtő Isten köti azt össze. Ahogy Jézus mondta: „amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza”. Ez az evangéliumi tanítás elsősorban nem tilalom vagy parancs, hanem mindenekelőtt örömhír.

Az ember képes egész lényével, totálisan, egy életen át szeretni. És meg is kaphatja ezt a teljes odaadást a házastársától. A katolikus egyház ezt a kincset őrzi.

Vasárnap.hu: Ebben a kérdésben egységes állásponton vannak a különböző keresztény felekezetek?

Székely János: Nagyon sok protestáns keresztény – a katolikusokhoz hasonlóan – nyitott erre a titokra és kincsre. Még akkor is, ha a legtöbb protestáns felekezet engedélyezi a válást és az új egyházi házasság megkötését. Náluk a polgári esküvő számít az érvényes házastársi szövetségnek, amelyre aztán az egyház is áldását adja.

Vasárnap.hu: Hogyan látja a vegyes felekezetű keresztény párok házasságát?

Székely János: A vegyes felekezetű házasságok jól és szépen tudnak működni, amennyiben a felek nem csak tisztelik és tolerálják, hanem értékelik is egymás vallási értékeit, hitét. Ha ez nem sikerül, akkor az egész kapcsolat nehezebb. A házasságban a gyereknevelés területen is nagyon érzékenyen jelentkezik a különböző felekezetűség. Nehéz jó házasságnak elképzelni azt, amikor az egyik fél esetleg nem nézi jó szemmel, ha a gyermeke a párja felekezete szerint gyakorolja a hitét.

Vasárnap.hu: Milyen pozíciót foglal el a házasság az egyházon belül?

Székely János: A családokra kellene építeni a lelkipásztorkodást. A hittanra járó gyerekek közül azok maradnak meg, akik számára a hit, a vallás gyakorlásához a család valamiféle hátteret képes biztosítani. A többiek mind, szinte törvényszerűen „elvesznek”.

Az egyház fennmaradása nagyban áll a családokon.

Vasárnap.hu: Mit tehet az egyház a családok megtartásáért, a házaspárok megsegítéséért?

Székely János: Az egyháznak jobban kellene segítenie a családokat az őket felkaroló intézkedések révén. Például – hogy mást ne említsek – számtalan üres egyházi ingatlanunk van, amelyeket „kiröptető lakásokká” lehetne átalakítani fiatal, frissen házasodott párok számára. Ez is az egyházat építő feladat.