Imádsággal a politikai viszály ellen?

Minden év februárjának első csütörtökjén rendezik meg az Egyesült Államokban a washingtoni nemzeti imareggeliket. Az esemény meghatározó jelentőségű a diplomáciában, fontos informális színtere az államközi kapcsolatoknak.

A washingtoni National Prayer Breakfast (nemzeti imareggeli) komoly hagyománnyal bír az Egyesült Államokban, 1953 óta minden évben megrendezik. A háromnapos esemény csúcspontjára ezúttal február 7-én, csütörtökön kerül sor, ekkor tartják ugyanis a kongresszusi imareggelit. A fontos alkalomra rengeteg politikai, egyházi és üzleti vezető érkezik a világ több pontjáról.

A kezdeményezés Douglas Evans Coe-tól és Dwight D. Eisenhower amerikai elnöktől származik, akik azt tapasztalták, hogy a republikánus és a demokrata képviselők nem nagyon állnak szóba egymással, így kerestek egy olyan közös pontot, ami mentén egy asztalhoz ülhetnének és párbeszédet folytathatnának – félretéve a politikai ellentéteket. Úgy gondolták, hogy Jézus személye lehetne az a kapocs, ami közös imádság keretében együttműködésre és megbékélésre ösztönzi a politikai ellenfeleket.

Az elképzelés a kezdetektől nagy sikernek örvendett, az idén 67. alkalommal megrendezett eseményen – az eddigi évek hagyományához igazodva – részt vesz és beszédet mond az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is.

A rendezvénnyel kapcsolatban megkerestük Vejkey Imrét, a KDNP országgyűlési képviselőjét, aki a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vett a jeles eseményen. A politikus kérdésünkre elmondta, hogy az imareggeli washingtoni idő szerint 7.30-kor indult (13.30-kor magyar idő szerint), és ezzel valójában egy nagyszabású háromnapos eseménysorozat veszi kezdetét, aminek a mai ceremónia képezi a csúcspontját. A rendezvényen becslések szerint 150 országból több mint 3500 fő vesz részt.

Vejkey Imre – aki a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetője immár hét éve – arra a kérdésre, hogy miért érezte fontosnak egy parlamenti imacsoprt életrehívását, elmondta: „Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan platform, ahol a Parlamenten belül is Jézust állítjuk a középpontba.”

A képviselő a Heti Tv Pirkadat című műsorában riporteri kérdésre azt is elárulta, hogy személyes tapasztalata alapján az imareggeliknek az a jótékony hatásuk, hogy az eltérő pártokban politizáló képviselők sokkal empatikusabbak, megértőbbek egymáshoz a mindennapi munka és a parlamenti viták során is. „Volt olyan ellenzéki képviselőtársam, aki azt mondta, hogy nagyon furcsa volt neki velem vitatkoznia a parlamentben azt követően, hogy egy imacsoportban vagyunk, mert el kellett azon gondolkodnia, hogy én nem csak dacból mondok neki ellent az ülésteremben, hanem van valami meggyőződés, tartalom is mögötte” – mondta a politikus.

Ez a parlamenti imacsoport képezi az alapját annak a nemzetközi kezdeményezésnek, ami amerikai minta alapján a nemzeti imareggeli nevet viseli. Az első ilyen alkalmat 2017 októberében rendezték meg, amit tavaly novemberben újabb követett.

Vejkey Imre kérdésünkre elmondta azt is, hogy nagy siker lett ez a nemzetközi kezdeményezés: tavaly mintegy 18 országból 200 képviselő érkezett Budapestre. „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a hazai rendezvénnyel kapcsolatban, mind külföldről, mind itthonról dicsérték a nemzeti imareggeliket.” A politikus kiemelte, hogy a magyar rendezvény nemzetközi elismertségét jól példázza, hogy az első imareggeliről a németek nyilatkoztak nagyon elismerően, míg a 2018-as rendezvényt az amerikai fél méltatta. Idén sem marad el a rendezvény, ősszel újra lesz Budapesten nemzeti imareggeli.

(Kiemelt kép: christianheadlines.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre