Az Egyesült Királyságban is lesz EP-választás, ha csúszik a Brexit

Meg kell tartani az Egyesült Királyságban is európai parlamenti (EP-) választást, ha a tervezettnél több mint három hónappal később szüntetik meg az ország európai uniós tagságát (Brexit) – nyilatkozta az EP szóvivője a Welt am Sonntag című német lapnak.

A szóvivő kifejtette: az EU működéséről szóló szerződés alapján teljesen egyértelmű, hogy a március 29-re tervezett Brexit három hónapot meghaladó csúszása esetén az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az EP-választást, különben pert indíthatnak brit választók, amiért nem élhettek választójogukkal.

Az EP-választást május 23. és 26. között rendezik az Európai Unió (EU) tagállamaiban. Az új összetételű EP július elején alakul meg, és akkor választja meg az Európai Bizottság következő elnökét.

A Der Spiegel az EP jogi szolgálatának egyik szakvéleményéből idézve azt írta: „amennyiben az Egyesült Királyság az EP-választás időpontjában még tagja az EU-nak, köteles választást tartani, hogy az EP megalakulása előtt képviselőket jelöljön ki” a közösség parlamentáris testületébe.

 A hírmagazin szerint az EP-ben több megoldást is mérlegre tesznek, hogy elkerülhető legyen az EP-választás a közösségből távozni készülő országban. Az egyik az, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztását július elejéről szeptemberre halasztják.

 Azt is lehetségesnek tartják, hogy az Egyesült Királyság választás nélkül jelöljön ki képviselőket meghatározott időre, vagyis a Brexitig. Azonban ezt az utat nem tartja járhatónak az EP szóvivője, ugyanis a teljes jogú tagsággal rendelkező országokban a közös szabályok alapján kell megtartani az EP-választást.

Az Egyesült Királyságnak jelenleg 72 képviselője van a 751 tagú EP-ben.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre