A venezuelai érsek Maduro lemondását követeli

Caracas nyugalmazott érseke lemondásra szólította fel Venezuela elnökét, Nicolas Madurot.  Jorge Urosa Savino szerint a jelenlegi politikai és humanitárius válság felelőse a Maduro vezette rezsim, ezért az államfőnek távoznia kell a hatalomból. A latin-amerikai ország püspökei bíznak abban, hogy a kormánnyal szembeni kritikus álláspontjukat a pápa is támogatja.

Az érsek beszélt arról is, hogy nyitottak a párbeszédre, ám kormánykritikus álláspontjuk miatt a hatalom eddig nem vette fel velük a kapcsolatot. A Venezuelai Püspöki Konferencia illegitimnek minősítette a szocialista államelnök megválasztását és támogatásáról biztosította a békés tiltakozókat. Beszámolók szerint több pap és püspök is részt vett az elnök elleni tüntetéseken.

Ferenc pápa korábban elmondta, hogy nagyon aggasztja a venezuelai helyzet, tart a vérontástól és igazságos és békés megoldást sürget. Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő megerősítette, hogy a pápa imádkozik az áldozatokért és a további szenvedések elkerüléséért.

A Venezuelában uralkodó kaotikus állapotok miatt naponta körülbelül ötezer ember hagyja el az országot az ENSZ jelentése szerint.

Forrás: kath.net.

Iratkozzon fel hírlevelünkre