Szűz Mária hatására keresztény egyházi dalokat énekel egy muszlim nő Egyiptomban

A harminckét éves énekesnő szerint Egyiptomnak szüksége van a művészetek különböző formáinak elterjedésére ahhoz, hogy a muszlim és keresztény közösségek még jobban megismerhessék egymást. Dalia elmondása szerint gyerekkora óta szereti hallgatni a keresztény egyházi énekeket, főként a világviszonylatban is ismert libanoni származású Fairouz dalait.

Dalia Ehab Younes az első hidzsábot viselő muszlim nő, aki keresztény egyházi dalokat énekel nagy közönség előtt. Az egyiptomi énekes szerint fontos, hogy hazájában a különböző vallású közösségek megismerjék egymás kultúráját, és ezt legkönnyebben énekelve lehet közvetíteni – idézte a linga.org.

A konzervatív muszlim családból származó Dalia nem félt felvállalni, hogy muszlim létére kortárs keresztény művészek egyházi énekeit adja elő. Eleinte sok kritika érte őt a vallásos, konzervatív muszlimok részéről, de Dalia világosan kifejtette, hogy nem lehet és nem is szabad más vallások műveit elnyomni, hiszen a kortárs keresztény dalok is az egyiptomi kultúra részét képezik.

Nagy hasonlóságot látok a keresztények énekei és a muszlim szufi irányzat spirituális dalaiban. Én mind a két stílus dalaira művészi alkotásként tekintek, ami a kultúránk része – mondta Dalia.

A harminckét éves énekesnő szerint Egyiptomnak szüksége van a művészetek különböző formáinak elterjedésére, hogy a muszlim és keresztény közösségek még jobban megismerhessék egymást. Dalia elmondása szerint gyerekkora óta szereti hallgatni a keresztény egyházi énekeket, főként a világviszonylatban is ismert libanoni származású Fairouz dalait.

Gyerekkorom óta nagyon szeretek énekelni. Az első egyházi éneket Fairouztól hallottam. Nagyon meglepett, hogy a keresztény énekek dallama, szövegvilága milyen gazdag. Lelkileg feltölt, amikor ezeket az énekeket hallgatom – mondta Dalia az Albawabh News-nak adott videóinterjúban.

A fiatal egyiptomi lány a Fajha nevű kórusban kezdett énekelni. Az egyik nap egy Szűz Máriához szóló dalt adott elő, amikor egy keresztény ismerőse meglepődve végighallgatta a dalt majd odament hozzá és felajánlotta neki, hogy közösen lépjenek fel az egyik egyiptomi keresztény televízió karácsonyi műsorában.

Amikor beléptem a stúdióba, mindenki megdöbbent arccal fogadott, de amikor elkezdtem énekelni, mindenki könnyezni kezdett. Az előadásom nagy sikert aratott – mondta erről később.

Dalia úgy gondolta, hogy ennek lehetne folytatása. Egy szintén keresztény újságírónő ismerőse elvitte egy közeli templomba, ahol megismerkedett Boutros Daniel atyával, akinek elmondta, hogy a közelgő Szűz Mária nap alkalmával szeretne egy videófelvételt készíteni a templomban, amiben a Nagyboldogasszonyhoz énekelne.

Az atya csodálkozva kérdezte, hogy mi célból csinálom ezt. Én azt válaszoltam neki, hogy azért, mert szeretem Szűz Máriát, szeretem a keresztény egyházi énekeket, és megtetszett a templom akusztikája is.

Boutros atya nagyon meghatódott és Nagyboldogasszony napján virágokkal feldíszítette az egész templomot, hogy Dalia minél szebb környezetben tudja elkészíteni a felvételt. Daliat azóta heti rendszerességgel hívják be különböző műsorokba, hogy meghallgassák a gyönyörű hangján elénekelt dalokat.

S4C.News – Kassab Adonis

Kép: akhbarelyom.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre