A katolikus egyházfők közül elsőként az Arab-félszigetre látogat a pápa

A katolikus egyházfők közül elsőként az Arab-félszigetre látogat Ferenc pápa, aki az Egyesült Arab Emírségekben tesz látogatást február 3-a és 5-e között a vallásközi párbeszéd megerősítésének és annak céljával, hogy felkeresse a csaknem teljesen bevándorlókból álló katolikus közösséget.

Amellett, hogy Ferenc pápa lesz az első katolikus egyházfő, aki az Arab-félszigetre látogat, várhatóan ő fogja megtartani a világ legnagyobb katolikus miséjét, amelyet egy muszlim országban mutatnak be, mivel – az EFE spanyol hírügynökség információi szerint – az összes belépő elkelt a körülbelül 135 ezer közül a fővárosban, Abu-Dzabiban található Zájid Sportvárosi Stadionban tartandó misére.

Az arab ország hatóságai ünnepnappá nyilvánították február 5-ét, hogy a katolikus hitű, többségében ázsiai – legfőképp indiai és Fülöp-szigeteki – munkavállalók szabadon részt tudjanak venni az eseményen.

A pápa szokásos üzenetében, amelyet nemzetközi utazásai alkalmából szokott rögzíteni, méltatta az Egyesült Arab Emírségeket, amely – mint fogalmazott – „az együttélés, a testvériség és a különböző civilizációk és kultúrák találkozásának modellje”.

A katolikus egyházfő várhatóan vasárnap este érkezik meg Abu-Dzabiba, ahol Mohamed bin Zájid Ál-Nahaján trónörökös fogadja őt a repülőtéren.

A pápa hétfőn kezdődő hivatalos programja első állomásaként megbeszélést folytat a trónörökössel az elnöki palotában, délután pedig szintén magántalálkozót tart a Zájid Sejk Nagymecsetben az abu-dzabi székhelyű, az al-Azhar mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb vezette Iszlám Vallási Tanács nevű nemzetközi csoporttal. A Vatikán szerint a találkozó teljesen privát lesz, és nem terveznek hivatalos beszédeket, hogy garantálják a „családi” és „közeli” légkört a résztvevők között.

A katolikus egyházfő ezt követően részt vesz az „Emberi testvériség” elnevezésű vallásközi találkozón az Egyesült Arab Emírségek első elnöke, Zájid bin Szultán an-Nahaján emlékére állított Alapító Emlékművénél, ahol beszédet mond a különböző felekezetek képviseletében megjelenő mintegy 700 meghívott előtt.

Ferenc pápa következő napját az Egyesült Arab Emírségek katolikus közösségének szenteli, mivel – mint arra Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő pénteken emlékeztetett – e látogatásának egyik fő üzenete annak „fontossága, hogy a katolikusoknak legyen jövőjük a térségben”. A katolikus egyházfő ellátogat az abu-dzabi Szent József-székesegyházba is.

A Szentszék decemberben jelentette be, hogy a pápa elfogadta Mohamed bin Zájid Ál-Nahaján trónörökös és az ottani apró katolikus közösség meghívását.

A kereszténység vagy más, az iszlámtól eltérő vallások gyakorlása nem minden Perzsa(Arab)-öbölbeli országban engedélyezett. Míg az Egyesült Arab Emírségekben vagy Kuvaitban a keresztények imádkozhatnak templomokban vagy más, különleges engedéllyel rendelkező helyeken, addig Szaúd-Arábiában tilos az iszlámon kívül más vallás gyakorlása.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre