Keresztények hindu szélsőségesek fogságában

A 81 éves Swami Laxmanananda Saraswatit még 2008. augusztus 28-án gyilkolták meg Kandhamalban, a kelet-indiai Orisza államban. A hindu szélsőségesek a keresztényeket gyanúsították meg a bűncslekmény elkövetésével, aminek következtében valóságos hajtóvadászat indult ellenük. A pogromban becslések szerint százan szenvedtek vértanúhalált, háromszáz templomot és hatezer házat fosztottak ki a fanatikusok, összesen 56 ezer ember maradt fedél nélkül. Hét keresztényt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, bárminemű bizonyíték nélkül. Most, az eset után több mint tíz évvel kampány indult az ártatlanul szenvedőkért. 

A kampány megszervezése Anto Akkara újságíró nevéhez fűződik, aki az egyház támogatásával tényfeltáró munkát végzett, hogy kiderítse, mi történt pontosan egy évtizeddel ezelőtt. A tragikus augusztusi napon, a hindu szerzetes Saraswatit kandhamali remetelakjában ölték meg. A két napig tartó gyászszertatás és gyászmenet alkalmával a résztvevők elterjesztették a hírt, hogy az elkövetők keresztények voltak és bosszút fogadtak. Ezzel párhuzamosan hindu szélsőségesek valóságos összeesküvés-elméletet kreáltak a történtekből; a helyi keresztényektől az (anyai ágon olasz katolikus) elnökasszony, Sonia Gandhin át Ferenc pápáig mindenkit meggyanúsítottak. A felkorbácsolt indulatok elől ezrek menekültek a közeli erdőkbe. Akiket elfogtak és eredménytelenül kényszerítettek a hindu vallásra való áttérésre, azokat élve elégették vagy brutális módon lemészárolták;

mintegy száz bátor keresztény halt meg hitéért.

Egy keresztény összeesküvés teóriáját a meggyilkolt Swami Laxmanananda már évekkel korábban terjeszteni kezdte hindu körökben. Laxmanananda és hívei szerint Európa, az Amerikai Egyesült Államok, a pápa, valamint Sonia Gandhi krisztianizálni szeretné  az egész régiót, amit nekik meg kell állítaniuk. Amikor Gandhi pártja kilépett az Orisza állambeli (hindu nacionalista párttal kötött) kormánykoalícióból, a helyiek igazolni látták elméletüket és a népharag ugyancsak a keresztények ellen fordult. Noha a titkosszolgálatok leleplezték az összeesküvést és tisztában voltak a konfliktus valódi hátterével, a központi kormányzat mégsem tett semmit. Mindezt az ENSZ-hez közel álló források is megerősítették.

Laxmanananda Saraswati megölése után pár órával őrizetbe vettek négy keresztényt, köztük egy 13 éves fiút is. A helyi állapotokat jellemzi, hogy az őrizetbe vett “gyilkos keresztények” neveit nem a rendőrség, hanem egy jól ismert hindu szélsőséges, Pravin Togadia hozta nyilvánosságra. A négy gyanúsítottat negyven napig tartották fogva, majd nyilatkozattétel után – miszerint félelemből menekültek a rendőrségre – elengedték őket.

Nem sokkal később másik hét keresztényt tartóztattak le és 2009 januárjában vádat emeltek ellenük. A hét vádlott közül hatan írni-olvasni sem tudtak, Biranchi N. Mishra bíró pedig bizonyíték híján nem látta indokoltnak a letartóztatást,

ám a bírót még ítélethozatal előtt, 2013-ban áthelyezték.

Az életfogytiglani ítéletet végül egy frissen kinevezett (az ügyben már harmadikként eljáró) bíró hozta meg 2013 októberében, röviddel azután, hogy megjelent Anto Akkara tényfeltáró könyve Kandhamal igazságért könyörög (Kandhamal Craves for Justice) címmel. 

Akkara nyomozásából kiderült, hogy még az elítéltek hindu ismerősei is meg vannak győződve a fogva tartottak ártatlanságáról és készek lennének tanúskodni a bíróságon. Továbbá nacionalista szervezetek (mint például az India Foundation) dvd-k, újságok és egyéb kiadványaik által hosszú évek óta gerjesztik a gyűlöletet a keresztény lakosok ellen. Egyik ilyen dvd-n szerepel Saraswati nyilatkozata is, amelyben legfőbb ellenségnek a pápát nevezi meg.

Az újságírónak köszönhetően online petíció indult, amelyet a www.release7innocents.com címen lehet aláírni. Eddig több, mint 73 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az Indiai Püspöki Konferencia is támogatásáról biztosította bebörtönzötteket és azon dolgozik, hogy az ügy minél előbb a Legfelsőbb Bíróság elé kerüljön. Orisza állam bírósága 2018 decemberében másodjára is elutasította a hét keresztény feltételes szabadon bocsátását.

Forrás és kép: La Nuova Bussola Quotidiana

Iratkozzon fel hírlevelünkre