Feszült helyzet a választások után Kongóban

A decemberi 30-i választásokat követően sem nyugszanak a kedélyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A választási bizottság szerint a parlamenti többséget a jelenleg is kormányzó koalíció szerezte meg, míg az elnökválasztást az ellenzéki jelölt, Felix Tshisekedi nyerte. Az eredményt ugyanakkor nemzetközi szervezetek és más államok is vitatják; megfigyelők mellett a katolikus egyház is választási csalásokra gyanakszik. Az Afrikai Unió hivatalos levélben kérte a kormánytól a végleges választási eredmények kihirdetésének felfüggesztését, mivel komoly kétségek merültek fel annak hitelességével kapcsolatban.

A választások lebonyolításában fontos szerep jutott a katolikus egyháznak, hiszen országszerte 40 ezer küldöttet delegált a szavazóhelyiségekbe, mintegy 408 munkatárs pedig telefonos ügyfélszolgálatot teljesített. A püspöki konferencia adatai megerősítik, hogy csalás történt; a győztesnek kikiáltott Tshisekedi nem szerezhette meg a voksok többségét. Az államfői tisztségért egy kormánypárti és két ellenzéki jelölt, Felix Tshisekedi és Martin Fayulu szállt harcba. Az már korábban eldőlt, hogy a kormány jelöltje, az egykori belügyminiszter Emmanuel Ramazani Shadary támogatottsága igen alacsony, ezért sokan feltételezik, hogy a háttérben megállapodás születhetett a kormány és Tshisekedi között. Az elmúlt napokban a tiltakozások és összecsapások következtében több tucat sérült mellett harmincnégyen vesztették életüket és körülbelül 240 embert letartóztattak. A feszültség tehát egyre nagyobb a keresztény többségű közép-afrikai országban.

Donatiene Nshole, a Kongói Nemzeti Püspöki Konferencia titkára a La Stampának nyilatkozva elmondta, hogy az eredmények szavazóhelyenkénti nyilvánosságra hozatalát javasolták, ám a választási bizottság még nem válaszolt megkeresésükre. A hivatalos válaszig a püspöki kar nem kívánja közzé tenni az általuk mért győztes nevét.

Forrás: La Stampa

Kép forrása: bumm.sk