Mise közben robbantottak a fülöp-szigeteki székesegyházban, legalább 27 halott

Először a vasárnapi szentmise alatt, majd később, a mentés során is bomba robbant a Fülöp-szigetek egyik székesegyházában – jelentették külföldi források, valamint a MTI. A legfrissebb jelentések 27 halottról és 77 sebesültről szólnak, a számok még növekedhetnek. Magyarország vizsgálja a gyors segítségnyújtás lehetőségét.

Bomba robbant a vasárnapi szentmise idején a Fülöp-szigetek Sulu nevű tartományának fővárosában, Jolóban található katolikus székesegyházban. A helyi idő szerint reggel 8:45-kor működésbe lépő pokolgép a templomban robbant fel, majd később, a mentési munkálatok megkezdését követően újabb detonáció történt a székesegyház parkolójában. A merénylet elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára.

Az első jelentések tizenkilenc halottról szóltak, a legfrissebb hírek azonban már huszonhét halottról és hetvenhét sebesültről tudósítanak. Rendőrségi és katonai források szerint a halottak között vannak hatóságok emberei és polgári lakosok is. 

Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet. 

Frissítés:

Magyarország máris vizsgálja a gyors segítségnyújtás lehetőségét – jelentette be Facebook-oldalán Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár a magyar kormány nevében kijelentette; “a leghatározottabban elítéljük ezt az értelmetlen és kegyetlen terrortámadást. Ezen kívül kifejezzük együtt érző részvétünket és lelki közelségünket az áldozatok, a sérültek és a hozzátartozók felé. Imádkozunk értük és emellett biztosítjuk fülöp-szigeteki keresztény testvéreinket: Magyarország nem hagyja őket magukra!”

Frissítés 2:

A BBC idézte Delfin Lorenzana védelmi minisztert, aki szörnyű cselekedetnek minősítette az esetet. A tárcavezető arra kérte a lakosságot, hogy működjenek együtt a hatóságokkal és tagadják meg a terrorizmust. Azt ígérte, hogy a törvény tekintélyével lépnek fel az elkövetők ellen és mindent megtesznek, hogy bíróság elé állítsák őket. 

A BBC emlékeztetett; a múlt hét folyamán tartott népszavazáson elfogadták a Bangsamoro nevű autonóm régió létrehozását a Fülöp-szigetek déli, muszlim-többségű területén, ám Sulu tartományban a szavazók többsége elutasította a tervezetet, amely a kormány és Moroi Iszlám Szabadságfront nevű szervezet közötti békemegállapodás részét képezi.

Frissítés 3:

A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai. A merényletet az elnök szóvivője, Salvador Panelo is elítélte. 

Frissítés 4:

A kettős támadást az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta magára. A terrorcsoport közleményében tudatta, hogy két öngyilkos merénylője robbantotta fel magát.

 

Forrás: MTI, mahundsparadise.blogspot.com, rappler.com. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre