ÁSZ: Folyamatban van a kampánypénzek ellenőrzése

A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése keretében hét jelölő szervezet – a Demokratikus Koalíció, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – ellenőrzése van folyamatban – tudatta az Állami Számvevőszék.

Mint írták: az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak. A jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését. Az ÁSZ minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzött szervezetek észrevételeinek értékelése után a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz.

Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása – közte a kampánypénzek felhasználása – törvényes és példamutató legyen.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján a 2018. április 8-i országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását.

Ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja.

Az ÁSZ emlékeztet: hírportálján számos alkalommal tájékoztatta a közvéleményt, illetve az érintett jelölteket és jelölőszervezeteket a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzéséről, amivel az ÁSZ támogatta a jelölőszervezeteket és jelölteket a kampánypénzekkel való törvényi előírásoknak megfelelő elszámolásban. Az ÁSZ a hivatalos kampány megkezdése előtt, 2018. február 16-án tájékoztatót, mint segédletet tett közzé, amely az általános tudnivalók mellett bemutatja a számvevőszéki ellenőrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit, valamint a minden érintett jelölő szervezetre egységesen vonatkozó törvényi előírásokat – olvasható a közleményben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre