Törökország szándékosan nem nyomoz az örmény népirtást megíró újságíró meggyilkolása ügyében

Parlamenti kezdeményezés indult, hogy vizsgálják végre ki Hrant Dink, török-örmény újságíró, 2007-ben történt meggyilkolásának körülményeit. A testület visszautasította a kezdeményezést, írja a Turkish Minute.

 

Dinkkel egy ultranacionalista fiatal végzett, akinek személyazonosságát a török hatóságok immár több mint egy évtizede nem fedik fel.

A halálát megelőzően, Hrant Dink az Oszmán Birodalom örmények közt végbevitt genocídiumáról írt, mely írását követően számos, ultranacionalistáktól kapott, halálos fenyegetésről számolt be.

Egyes források szerint a 1915 és 1917 között történt, örmény holokausztnak nevezett események során másfél millió örményt telepítettek ki és mészároltak le, míg a török beszámolók “csupán” 200-300 ezer áldozatról írnak.

Habár az örmény genocídiumot máig csupán 22 ország ismeri el tényleges népirtásként – Törökország kormánya ezt visszautasítja -, az eseményeket szélesebb körben a modern, szisztematikus népirtás úttörőjeként tartják számon.

Az emberi jogi csoportok többször is jelentettek a későbbi nyomozások során szembetűnő szabálytalanságokról, úgy min a törölt, vagy eltűnt bizonyítékokról, vagy a rendőrtisztek bíróságnak adott hamis jelentéseiről.

Bár az örmény genocídium még a Török Köztársaság 1923-as kikiáltása előtt történt, az országban ez továbbra is egy nagyon érzékeny téma maradt.

Törökország népességét egyébként több etnikai-vallási csoport egysége alkotja. Ahhoz, hogy valakit “igazán töröknek” tekintsenek, muszlimnak kell lennie. Az örmények pedig jellemzően keresztények. Ők a mai napig ennek az ellentétnek az elszenvedői, mely ellentét a török társadalom köreiben rendszeresen tapasztalt diszkriminációban és különféle zaklatásokban mutatkozik meg.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: ICC
Kép forrása: Gazete Manifesto

Iratkozzon fel hírlevelünkre