Új választás kiírását sürgetik Venezuelában

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményben sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát Juan Guaidó venezuelai ideiglenes államfő elismerésére. A német kormány szóvivője azt mondta, hogy Németország is az ellenzék vezetőjét ismerheti el Venezuela elnökeként, amennyiben nem tartanak rövid időn belül egy szabad és igazságos választásokat az országban. Az orosz külügyminisztérium pedig közvetítést ajánlott fel a kormány és ellenzék között.

Az amerikai diplomácia irányítója Mike Pompeo New Yorkba utazott, ahol szombaton vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a venezuelai válságot. A tanács tizenöt tagjának összehívását az amerikai kormányzat kérte, még szerdán, miután Mike Pompeo részt vett a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ)tanácskozásán. A miniszter az AÁSZ tagországait is arra sürgette, hogy ismerjék el Juan Guaidót ideiglenes államfőnek. Az ügyben az AÁSZ is megosztott: egyes tagállamai – köztük Brazília, Argentína, Chile vagy Peru – elismerték Guaidót, míg mások – mint például Bolívia – elutasították ezt, vagy Mexikóhoz hasonlóan semlegesek maradtak. Pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a tanács ülésen Moszkva ellenezni fogja Juan Guaido elismerését ideiglenes államfőként.

Steffen Seibert a német kormányszóvivő szerint Nicolas Maduro nem formálhat törvényesen jogot a dél-amerikai ország elnöki pozíciójára, ugyanis a legutóbbi, 2018-as választások elmaradtak a demokratikus standardoktól.

Venezuelának most azonnal szabad és igazságos választásokra van szüksége

– mondta Seibert.

A venezuelai állapotok természetesen komoly aggodalmakkal töltenek e bennünket. Többé már nem lehet figyelmen kívül hagyni azoknak a millióknak a hangját, akik Venezuelában a demokráciáért emelnek szót, és maguk akarnak dönteni országuk sorsáról egy szabad és igazságos választás keretei között.

– tette hozzá a német kormányszóvivő.

A tavaly májusi venezuelai választás komoly bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben. Maduro január 10-én végül felesküdött a második hivatali ciklusára a lemondását követelő, egyre növekvő nemzetközi nyomás ellenére is.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szólítsa fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt szabad választások kiírására, és amennyiben ezt nem teljesíti, ismerje el Juan Guaidót az ország ideiglenes elnökét.

Szerinte ehhez az uniónak “ésszerű” határidőt kellene szabnia, a választások szabadságát pedig nemzetközi megfigyelőknek is igazolniuk kellene. A külügyminiszter szerint az ideiglenes elnök elismerése is a szabad választások megrendezésének célját szolgálná.

Azt akarjuk, hogy a venezuelaiak döntsenek

– jelentette ki.

Spanyolország egységes és közös uniós fellépést tart szükségesnek a venezuelai krízis rendezésében.

Eközben az orosz külügyminisztérium közvetítést ajánlott fel a venezuelai kormány és ellenzék között. Ezt Alekszandr Scsetyinyin a moszkvai diplomáciai tárca latin-amerikai osztályának vezetője közölte.

Bejelentettük, hogy igény esetén készek vagyunk erre az erőfeszítésre, nincs ezzel problémánk

– nyilatkozott az ajánlatról az orosz diplomata.

Utalt arra, hogy az észak-afrikai körúton tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már csütörtökön jelezte, Moszkva kész együttműködni minden olyan politikai erővel és nemzetközi tényezővel, amely felelősségteljes hozzáállásról tesz tanúbizonyságot, és kész latba vetni tekintélyét a párbeszéd elindítása érdekében. Az orosz biztonsági tanács pénteken megerősítette, Moszkva megengedhetetlennek tartja a venezuelai belügyekbe való külföldi katonai beavatkozást. Az elnök és a kormányfő mellett a kulcsminisztériumok, biztonsági szolgálatok, valamint a parlament vezetőiből álló testület üléséről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót.

Peszkov kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtöki telefonbeszélgetése alkalmából nem esett szó Venezuelának nyújtandó orosz pénzügyi és katonai segítségnyújtásról. A Kreml közleménye szerint az orosz vezető támogatásáról biztosította Venezuela “törvényes hatóságait” a “kívülről kiprovokált belpolitikai válság körülményei között”.

(MTI, Fotó: MTI/AP/Fernando Llano)

Iratkozzon fel hírlevelünkre