Több mint hatezer családot ért el a külhoni magyar családok éve program

A külhoni magyar családok éve programjain keresztül körülbelül 6500 családot és 10 ezer gyermeket ért el a nemzetpolitikai államtitkárság - közölte Potápi Árpád János a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon Zentán.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár az előző évek nemzetpolitikájának eredményeit összegezte a vajdasági városban, és szólt néhány szót a 2019-re tervezett programokról is. Emlékeztetett arra, hogy száz éve egymástól elválasztva él a magyarság, de a száma a világon még mindig 15 millióra tehető, és a nemzetpolitikát közösen alkotják a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy 2010 és 2014 között a magyar kormány megalkotta a nemzetpolitika keretrendszerét, 2014-től pedig Magyarország gazdasági megerősödésének köszönhetően a szülőföldön való boldogulás felé tudtak fordulni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018-2022-es kormányzati időszakban a célkitűzések között a legfontosabb helyen az identitáserősítés, a családok támogatása és a gazdaságfejlesztés szerepel.

Ennek a háromnak köszönhető, hogy gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk majd a Kárpát-medencében

– fogalmazott az államtitkár.

A politikus szerint fontos a külhoni magyar intézményrendszer fenntartása, és ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy az elmúlt években körülbelül ötezer külhoni magyar intézményt támogatott a kormány. A kulturális eseményeken és intézményeken kívül a Vajdaságban támogatott projektek között megemlítette a Pannon Médiaház kiépítését, valamint a szabadkai zsinagóga felújítását.

A külhoni magyar óvodafejlesztési programmal kapcsolatban elmondta három üteme közül az első kettő már jó ütemben halad a vége felé, a harmadikat hamarosan elkezdik. Hozzátette, hogy az első két ütem értéke meghaladja a 38 milliárd forintot, a harmadik ütem pedig több mint 9 milliárd forinttal kezdődik majd. A programnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az összes magyar gyermek, illetve akár a vegyes házasságokból származó gyermekek is magyar bölcsődébe és magyar óvodába tudjanak járni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre