#NapiPápa: Sokan válnak napjainkban a „szociális média remetéivé”

A szociális kommunikáció világnapját tartják, amelynek alkalmából Ferenc pápa is felszólalt. Az egyházfő mérlegelte, hogy milyen előnyöket és veszélyeket tartogat az internet és a szociális média, felhívva arra is a figyelmet, hogy azok a fiatalok, akik ezekben túlságosan elmerülnek, könnyen lehet, hogy egyfajta "remeteségbe" kerülnek.

A pápa azt a korábban megfogalmazott gondolatát hangsúlyozta ismét, amely szerint az internet és a közösségi média fontos erőforrásokat jelentenek napjainkban. Emellett viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az internet az a tér is, ahol a leggyorsabban tudnak elterjedni a hamis információk, és a személyes kapcsolatok fejlődésére sem mindig gyakorol jó hatást a világháló.

Az itt elérhető közösségi hálózatok előnye, hogy „segítenek nekünk összekapcsolódni másokkal, felfedezni őket és segíteni egymást”, ugyanakkor kitesznek minket annak a veszélynek, hogy „mások felhasználják személyes adatainkat és ezzel szereznek politikai vagy gazdasági előnyöket, a személyes jogaink tisztelete nélkül”.

A pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes statisztikák szerint

a fiatalok mintegy egynegyede szenved internetes zaklatás miatt.

A Vatikán ennek visszaszorítása végett egy nemzetközi elemzőközpontot fog felállítani – jelentette be. 

Az internet olyan szempontból is veszélyt jelent a fiatalokra, hogy azt az illúziót állítja elő számukra, miszerint a közösségi média elegendő impulzust nyújt a személyes kapcsolatok terén. Veszély rejlik abban, hogy a fiatalok a mindennapok során elszakadnak a társadalomtól és ezáltal a „szociális média remetéivé” válnak.

A pápa szerint érdemes Szent Pál testrész-metaforáját tanulmányozni. Ennek értelmében a keresztény hívők Krisztus testével azonosulnak, s ugyanilyen módon kell tekinteni minden közösségre, amelynek tagjai vagyunk. Szükséges az, hogy „mindannyian energiát fektessünk személyes kapcsolatainkba és megerősítsük azt, hogy az ember valóban közösségi lény”

A Szentatya az internet és a közösségi média használatának pozitív példájaként egy család hasonlatát hozta fel. Ha a család tagjai arra használják az internetet, hogy szorosabb kapcsolatban maradjanak egymással, akkor az jó. De csak abban az esetben, ha aztán személyesen is fenntartják egymással a kapcsolatot és nem ennek a helyét tölti ki az internetes tevékenység. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre