Venezuela: távozásra szólították fel az amerikai diplomatákat

Évek óta polgárháborús helyzet uralkodik Venezuelában. Szakértők sem látják a fényt az alagút végén pedig a dél-amerikai országban súlyos egészségügyi és gazdasági problémák vannak. Így eshetett meg Venezuelában, hogy az ellenzéki többségű parlament elnöke Juan Guaidó, szerdán egy tüntetésen magát az ország vezetőjének nevezte meg.

Amit Donald Trump az USA elnöke is megerősített.

A helyzetet bonyolítja, hogy a dél-amerikai országok és a pánamerikai szervezet is az ellenzék vezetőjét ismerte el elnöknek. Donald Trump mindeközben ráadásul pontosított is: az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnökét, és a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Tehát áll a bál a tengerentúl.

Természetesen Nicolás Maudro venezuelai elnök, ezt követően távozásra szólította fel az amerikai diplomatákat. Egytől-egyig. Ilyen a nemzetközi jogi tankönyvekbe illő helyzet azért viszonylag ritkán fordul elő a XXI. században. A tüntetések persze nem álltak le, sőt! Még nagyobb hőfokon égnek az utcákon tüntetők.  

A demonstrációk központja Caracasban van.

Guaidó ominózus beszédét is a venezuelai fővárosban tartotta, amiben a tömegeknek átmeneti kormányra is ígéretet tett, a későbbiek során pedig szabad választások megrendezésére.

Pattanásig feszült a helyzet, így már az ENSZ is kénytelen volt megszólalni.

Független és átlátható vizsgálatot követel a kormányellenes tüntetéseken életüket vesztett emberek ügyében António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, a davosi Világgazdasági Fórum margóján nyilatkozva.

“Reméljük, hogy lehetséges a párbeszéd annak érdekében, hogy elkerüljünk egy konfliktust, amely katasztrófa lenne az ország lakosságára és a térségre nézve.”

(Forrás: MTI/Mandiner.hu, Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez)