Azbej: nemzeti küldetéssé vált a Hungary Helps

A Hungary Helps nemzeti küldetéssé vált – mondta az Echo Televíziónak nyilatkozva Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta; komoly lépések történtek annak érdekében, hogy a magyar program kiszélesedve a V4-ek közös projektjévé válhasson.

 

Szíria sokat szenvedett városaiban, Aleppóban, Homszban, Damaszkuszban támogatunk olyan kórházakat, amelyek a legszegényebb körülmények között élő embereket látják el – mondta a Hungary Helps legújabb segélyezési programjáról az Echo TV műsorában Azbej Tristan. Mivel a háború során a szíriai egészségügyi infrastruktúra több mint fele elpusztult, nem az ellátás színvonala az igazi kérdés,

valójában arról van szó, van-e kórház a térségben, vagy nincs.

Ma már többen halnak meg az egészségügyi ellátórendszer hiánya miatt, mint háborús cselekményekben – mutatott rá az államtitkár. Kiemelte azt is: a Hungary Helps Program nem csak a keresztény közösségeket támogatja. A szíriai Nyitott Kórházak Projekt – melyet Magyarország mostantól egy éven át támogat –  például a muzulmán közösség tagjait és a keresztények mellett más vallási kisebbséghez tartozókat is fogad. 

Azbej Tristan a beszélgetés során kiemelte; a magyar támogatás esetében kiemelt szempont, hogy átlátható módon kerüljön a valóban rászoruló célcsoportokhoz. 

A nemzetközi közvélemény még nem reflektál megfelelően a problémára – mutatott rá az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár. Mint mondta, nyugati szervezetek és kormányok nagyon sok esetben “szemet hunynak több százmillió ember szenvedése és súlyos, hátrányos megkülönböztetése fölött”. 

A magyar kormány elsődleges feladata természetesen az, hogy a magyar embereket segítse – mondta a kritikákra reagálva Azbej Tristan, hozzátéve: egy olyan adományból, amely – mértékénél fogva – a magyar költségvetés szempontjából szinte nem is értelmezhető, egész közösségeket tudunk megmenteni. Ez pedig érdeke a magyar embereknek is, hiszen ezáltal csillapítható az Európára nehezedő migrációs nyomás. 

A lehetséges közép-európai segélyezési együttműködéssel kapcsolatban a Miniszterelnökség államtitkára elmondta; Lengyelország már jelezte csatlakozási szándékát, sőt, már meg is kezdődött az első közös támogatási program. A magyar kormány megkereste a lehetséges együttműködés ajánlatával Szlovákiát és Csehországot is. 

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre