Több ezer eurót hagytak egy bajorországi templom oltárán

Egy ismeretlen jóakaró 160 ezer eurónyi készpénzt tartalmazó borítékot hagyott egy bajorországi település templomának oltárán. Az eset 2018 májusában történt, de az egyház csak a héten hozta nyilvánosságra. A jótevő így akarta segíteni az egyház Afrika-projektjeit.

Az alsó-bajorországi Saal an der Donau település egyik templomának oltárán egyszer csak egy nagy boríték tűnt fel 2018 májusában. Az 500 eurós bankjegyekkel teli borítékot a templom egyik sekrestyése találta meg, aki elmondta, van a templomban gyűjtőpersely, ez azonban kicsinek bizonyult ennyi készpénz számára.

A regensburgi püspöki pénzügyi kamara megvizsgálta az ismeretlen adományt, és most nyilvánosságra hozták az ismeretlen jóakaró cselekedetét. A pénzzel teli borítékra rábukkanó sekrestyés hétfőn elmondta, eddig sosem fordult elő ilyen templomukban.

Német sajtójelentések szerint az eset a „braunschwegi csodára” emlékeztet: az alsó-szászországi városban néhány évvel ezelőtt több pénzzel teli borítékot találtak. Egy vagy több ismeretlen adakozó összesen több mint 200 ezer eurónyi készpénzt hagyott hátra a város különböző helyszínein 2011 óta. Egyes borítékokban rejtett utalásokat fedeztek fel a pénz felhasználását illetően.

A mintegy 5500 lelket számláló Saal an der Donau településen talált borítéknál a jótevő feltüntette, hogy a 160 ezer eurós (mintegy 51 millió forint) összeget Afrikára szánja.

A templom sekrestyése 2018 májusában, pünkösdvasárnap találta meg a borítékot. A csomagot egy kereszt alá rejtették. A templom lelkésze értesítette a püspökséget, majd az összeget egy bankba vitték.

Az adakozó szándékainak megfelelően az adománnyal a katolikus egyház négy afrikai projektjéhez járultak hozzá, egyenként 40 ezer euróval.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre