A rostfogyasztás az influenza megelőzésében is szerepet játszik

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kedden az M1 aktuális csatornáján beszélt arról, hogy a rostfogyasztás megelőzheti a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását.

Erdélyi-Sipos Aliz azt mondta, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás egyik oka a nem megfelelő mennyiségű rostfogyasztás.

A Szövetség főtitkára kiemelte, naponta 24-30 gramm rost ajánlott, ezt azonban Magyarországon a legutóbbi reprezentatív táplálkozási felmérés szerint sem a nők, sem a férfiak nem érik el.

Ismertette, a hazai táplálkozási ajánlás alapján napi négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget és egy adag teljes kiőrlésű gabonát kell enni ahhoz, hogy ez a mennyiség meglegyen.

Kitért arra is: az influenza megelőzésében, átvészelésében is szerepet játszanak a rostok, mert a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmukkal is támogatják az immunrendszert.

(MTI)