Az NVB kiadta Hollik Istvánnak Hirt Ferenc mandátumát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn kiadta a Fidesz-KDNP közös listájáról Hollik Istvánnak a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot.

A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe került Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el.

A Fidesz és a KDNP azonban határidőig nem jelezte az NVB-nek, hogy kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, így a testület múlt héten kedden a közös listán következő, 87. helyen szereplő Csizi Péternek adta ki a mandátumot.

Csizi Péter a döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni. A politikus nyilatkozata azonban csak akkor lépett hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerezte, azaz az NVB döntése jogerőre emelkedett. A Fidesz időközben jelezte, hogy Hollik Istvánnak kéri kiadni a mandátumot.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB hétfőn kiadta az országos lista 132. helyén szereplő Hollik Istvánnak az országgyűlési képviselői mandátumot. A határozat jogerőre emelkedését követően Hollik István leteheti képviselői esküjét és beülhet az Országgyűlésbe.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!