Kilencvenkilenc éve született a világ egyik legjobb rendezője

Federico Fellini 1920. január 20-án született Riminiben – Közép-Olaszországban – és lett kora egyik legjobb rendezője. Filmjei, legyenek olykor bármennyire szomorkásak, mindig az életigenlésről szólnak.

„Az én mozim nem irodalmi, nem is elbeszélő, hanem festői mozi. A fény a lényege, a stílusa, az ideológiája.”

Négy filmjéért is Oscar-díjjal jutalmazta az amerikai filmakadémia a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában: Országúton, Cabiria éjszakái, 8 és 1/2, illetve Amarcord. Alkotásaiban szinte mind tetten érhető egy fajta társadalomkritika és az egyszerű emberek sorsának ábrázolása. Ma dokumentumfilmszerűnek látnánk Fellini alkotásait a mozikban futó „blockbuster” filmek mellett. Ám a II. világháború után kibontakozó olasz stílus, a neorealizmus volt újszerű.

Az Oscar díjakon kívül megszámlálhatatlanul sok elismeréssel jutalmazták.

Giulietta Masina és férje, Federico Fellini Madridban. (MTI/SP/Foto Fiel)

Pár hónappal a végzetes infarktus előtt, 1993. március 29-én átvette az életművéért neki ítélt Oscar-díjat is, melyben csak feleségének Giulietta Masinának köszönte meg név szerint az elmúlt éveket.

„Köszönöm, drága Giulietta, és kérlek, hagyd abba a sírást.”

Fellini 1942-ben beleszeretett az általa írt Cico és Pallina című rádiósorozat főszereplőnőjének hangjába, s mert „a háború mindent sürgősebbé tett”, kilenc hónapnyi jegyesség után egybekeltek. Kalandosan indult házasságuk, nem volt mentes a tragédiáktól. A szerény és szinte titkos esküvő után pár hónappal Masina leesett a házuk lépcsőjéről, és elvetélt első gyermekükkel. 1945 tavaszán újszülött fiuk, Pierfederico is meghalt háromhetes korában, ráadásul Masina gyermekágyi lázat kapott, aminek szövődményeként nem szülhetett többé. A legszemélyesebb veszteségnek, Fellini szempontjából, tartós érzelmi és művészi következményei voltak, már korai filmjeiben is a drámai csúcspont katarzisa élettapasztalattá alakítja a tragédiát.

A humanista életszemléletű Giulietta Masina igazi múzsa volt Fellini számára, az egyetlen biztos pont az életében.

Szokták mondani Felliniről, ha nem magáról, úgy többnyire Giuliettáról ábrázolta karaktereit. Így például egyenesen a feleségéről mintázta a mindkettejük hírnevét megalapozó Országúton hősnőjét, a gyermekien érzelemgazdag Gelsominát.

Fellini és Masina úgy egészítették ki egymást 50 éven keresztül, ahogy arról sokan álmodnak.

 

Forrás: Origo Fotó: MTI/SP/Foto Fiel

Iratkozzon fel hírlevelünkre