Minden keresztény váljon egy családdá!

Január 18-án, pénteken veszi kezdetét a keresztények egységéért megszervezett imahét. A különböző keresztény egyházak és felekezetek tagjai közötti találkozó és elmélkedés középpontjában idén az igazság áll. Ferenc pápa is felhívta az eseményre a figyelmet.

Ferenc pápa mindenkit arra hívott, hogy intenzíven élje meg a keresztény egységhetet. Témája Mózes ötödik könyvéből, a Második Törvénykönyvből (Deuteronomium) származik (Mtörv 16,20): „Egyes-egyedül az igazságra törekedj, hogy életben maradj, s birtokold a földet, amelyet az Úr, a te Istened ad neked.”

Idén is arra kaptunk meghívást, hogy minden keresztény váljon egy családdá, hűen ahhoz az isteni akarathoz, amely azt szeretné, hogy legyenek mindnyájan egyek. Az ökumenizmus nem választható dolog. Az legyen a szándékunk, hogy érlelődjön meg egy közös és egybehangzó tanúságtétel a valódi igazság és a leggyengébbek támogatásának megerősítésében, konkrét, megfelelő és hatékony válaszadás által” – kérte Ferenc pápa.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

Magyarországon január 20-án kezdődik az imahét. A megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezeti.

(Forrás: Vatican News)

Iratkozzon fel hírlevelünkre