Köntös László: küzdelem a múltért

A történelem nem ért véget, akkor sem, ha a modern liberalizmus legtöbb képviselője ezt nem fogadja el. Sőt, az általuk csak populistának címkézett eszmerendszer hatékony és jövőbe mutató, attól függetlenül, hogy meg akarják-e érteni.

A küzdelem a múltért messze nem fejeződött be – állapítja meg Köntös László a reposzt.hu-n megjelent vasárnapi írásában, a Demokratikus Koalíció Manfred Weberhez intézett levele kapcsán. A szerző megállapítása szerint sem a hazai ellenzék, sem a brüsszeli vezetés nem érti, miért annyira hatásos a nemzeti-keresztyén ideológia, s a probléma valódi mélységét elintézik az általuk a populizmusnak nézett jelenség ócsárlásával. 

Ugyanis – mint írja – még mindig vannak, “akik azt feltételezik, hogy a történelem tényleg véget ért, vagyis a liberális európai múltértelmezés végérvényesen győzött. Eszerint eljött a nemzetek felettiség és a keresztyénség utániság korszaka, amely megnyitja az utat a korábbi sajátszerűségek felszámolásán keresztül az egységesülés felé.” 

Mindez egy végtelenül egyszerű dogmára épül, amely szerint meg kell szabadulni a nemzeti gondolattól és a keresztyén keretkultúra téves eszméjétől. S mivel ez egy fixálódott dogma, minden olyan mozzanat, amely ezt megkérdőjelezi, szükségszerűen semmi más, mint restaurációs szándék. 

Egészen megejtő, hogy az amúgy a nyitottság, a sokszínűség, a szabadság értékeire épülő uralkodó európai narratíva valósággal istenkáromlást lát mindenben, ami meg merészeli kérdőjelezni a történelem végének abszurd képzetét – írja Köntös László. 

A teljes írás ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre