Hamis tanúzás a keresztény kormányzó elleni perben

Érdekes fordulatot vett a börtönben lévő indonéziai keresztény politikus esete, miután napvilágot látott a tény, hogy az egyik ellene tanúskodó konzervatív iszlám klerikus kényszer alatt cselekedve hamis állításokat tett. Ma’ruf Amin megbántatta tettét és bocsánatot kért miatta.

 

Ma’ruf Amin, indonéz alelnök-jelölt és iszlám klerikus elnézést kért korábbi nyilatkozatáért, amelyet a Jakarta egykori keresztény kormányzója ellen folytatott blaszfémia-perben tett.  Mivel a politikus az iszlám jogtudósok tanácsának elnöki tisztségét is betölti, kijelentései jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama korábbi kormányzót 2017-ben istenkáromlás vádjával börtönre ítéljék.

Ma’ruf Amin az IDN Times ifjúsági portálnak beszélt arról, hogy megbánta, amit tett és kényszer hatására cselekedett. Az interjú országszerte heves reakciókat váltott ki; sokan megkérdőjelezik a politikus szavahihetőségét és politikai játszmákat sejtenek a háttérben.

Indonéziában áprilisban rendeznek választásokat, ahol az új parlament mellett az elnök személyéről is dönteni fognak a polgárok. Ahok egykoron Joko Widodo jelenlegi elnök szövetségese volt, azonban az ellene zajló iszlamista kampánynak köszönhetően elvesztette hivatalát. A konzervatív iszlám jogtudós, Ma’ruf Amin jelölésével az elnök valószínűleg az iszlamisták bizalmát szeretné elnyeri a közelgő választásokra. A világ legnépesebb muszlim országában folyamatosan erősödnek a szélsőséges szalafista nézetek. Mindezt alátámasztja az is, hogy Widodo elnök kihívója, Prabowo Subianto szintén ultrakonzervatív, iszlamista erőkkel szövetkezett.

Forrás: Kathpress

Fotó: Republika

Iratkozzon fel hírlevelünkre