Kedvezőbb feltételek várják a felsőoktatásba jelentkezőket

A most látható előjelek alapján a felsőoktatásba jelentkezők bizalommal nézhetnek a jövőbe, a legtöbb szakon a tavalyihoz képest a ponthatárok csökkentek, a tanulmányi szociális ösztöndíjak viszont az elkövetkező időszakban emelkednek majd.

Január 10-12 között rendezték meg az Educatio Kiállítást, ahol a középiskolás diákok megismerkedhettek az egyes felsőoktatási intézmények képzéseivel, ezzel elősegítve őket annak a döntésnek a meghozatalában, hogy akarnak-e majd az érettségi után továbbtanulni, és ha igen, akkor hol. 

Az érettségizők február 15-ig jelentkezhetnek majd az egyetemek és főiskolák által meghirdetett képzésekre. A felvételi eljárás eredményének kihirdetésére  július 24-én kerül sor az évente megrendezett Pont Ott Parti keretében.

A pontok számításának szabályai az előző évekhez képest idén is változatlanok maradtak. Az Eduline megírta azt is, hogy a legtöbb szakon  a tavalyihoz képest csökkentek a  ponthatárok, így számos intézménybe könnyebb lesz bekerülni az államilag finanszírozott képzésekre is. 

A sikeresen felvételizők számára jó hír, hogy az elkövetkező időszakban jelentős mértékben, közel 40 százalékkal növekednek a hallgatói tanulmányi és szociális ösztöndíjak. A hallgatói normatíva – amelyből az egyetemek e kiadásokat fedezik  – 119 ezer forintról jövőre 128 520 forintra,  2020 februárjától pedig 166 600 forintra nő.  

Forrás: eduline.hu, kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre