Ahol családok nyitják meg az ajtót a családból kiemelt gyermekek előtt

Nevelőszülők jelentkezését várja Budapesten a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. „A bizalom sebeit kell gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr… és mindegyik csemetében ott van a jóság. Aki csak egyetlen ilyen gyermeket befogad, az a jóságot is befogadja.” (Kothencz János, az ÁGOTA vezetője)

Ma Magyarországon mintegy 21 500 ezer gyermek él családból kiemelten, nevelőszülőknél és lakásotthonokban, és a gyermekvédelmi szakemberek több ezer család és gyermek sorsát kísérik figyelemmel.

A tapasztalatok azt mutatják, a legsikeresebb és leghatékonyabb segítség, ha a gyermek családban nő fel, és csak a legvégső esetben kerül az intézmény falai közé. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért nemrégiben egy integrációs programsorozatot indított útnak, amelyben a cél az, hogy az állami gondoskodásban nevelt gyerekek mihamarabb nevelőszülőkhöz, befogadó családokhoz kerüljenek. Az összefogásnak köszönhetően Csongrád megyében már fél év alatt jelentősen nőtt a nevelőszülők száma, és egyre több állami gondozott kerül befogadó családokhoz.

„A programsorozatnak hála, felélénkültek a nevelőszülői hivatásvállalások, és több gyermeket tudunk családhoz juttatni” – számolt be a tapasztalatokról Kothencz János, az ÁGOTA vezetője, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója.

Az ÁGOTA napjainkra Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely történetiségének gyökerei az elmúlt csaknem húsz évre nyúlnak vissza. Közel 3500 fiatalról gondoskodnak Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Pest és Komárom-Esztergom megyékben, valamint a fővárosban.

„A gyermekvédelem hazánkban az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment és megy keresztül. A változások legfőbb erénye, hogy új lehetőségek tárulnak az értő, a gyermekvédelmet hivatásként megélő munkatársaink elé. Egy ilyen folyamatnak lehetünk most is tanúi, sőt megélői azáltal, hogy a „feladatcentrikusság” helyett gyermekközpontúság, az „ügyek” helyett esetkezelés, a „munkavégzés” helyett szakmaiság kerül a fókuszba a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hitvallásában, elkötelezettségében” – jegyzi meg Szalai Beáta a Bács-Kiskun Megyei Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője a vira.hu-n.

Az ÁGOTA programsorozatában most Budapesten keres olyan elhivatott, empatikus nevelőszülőket, akik vállalják a családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok saját családjukban történő nevelését, lelki sebeik gyógyítását és képesek szeretetet, biztonságot nyújtani a rászoruló gyermekeknek. Céljuk a családjukból kiemelt gyermekek családias jellegű nevelése, valamint a vér szerinti  kapcsolattartás és a családba visszatérésének elősegítése.

A nevelőszülővé válásnak és a működési engedély megszerzésének feltétele egy 60 órás szakmai tanfolyam sikeres elvégzése. A nevelőszülők hivatásuk ellátásához a KÁSZPEM pedagógiai rendszer és csoportmódszer segítségével módszerspecifikus segítséget, s emellett anyagi támogatást is kapnak. A nevelőszülők munkáját nevelőszülői tanácsadó segíti, aki 3 hetente felkeresi a nevelőcsaládokat és ellenőrzi a gyermekek ellátását, gondozását, segít orvosolni az esetlegesen felmerülő problémákat. Összességében tehát elmondható, hogy a leendő nevelőszülők ehhez a gyönyörű hivatás gyakorlásához minden szakmai és emberi támogatást megkapnak.

„Fontos, hogy a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fiataljait mindenekelőtt képesek legyünk gyógyítani, hogy gyógyítva-nevelve a későbbiek során olyan fiatal felnőttekkel élhessük meg mindennapjainkat, akik tovább örökítőivé válhatnak  Szent Ágota kitartásának, állhatatosságának, és számos más erényének” – hangsúlyozza Szalai Beáta.

Ha érez elhivatottságot a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek szeretetteljes nevelésére, várják jelentkezését a neveloszulo.jelentkezes@szentagota.hu e-mail címen.

További elérhetőségek:

Haydu Olivia, a nevelőszülői hálózat vezetője – 20/2844727

Pósáné András Kata – 20/946-0101

Barabás Klára – 20/669-0875

Kothencz János – 30/670-9227

 

Forrás: vira.hu; szentagota.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre