Az ateisták nyomására mégis eltávolítják a keresztet Missouriban, de nem úgy, ahogy szeretnék

A tavalyi adventi időszakban írtunk az Ozarkban felállított keresztet övező vitákról. Akkor a helyi hatóságok nem engedtek az ateista ellenszélnek, most viszont az ügy újabb érdekes fordulóponthoz érkezett.

 

Eltávolítják a hatalmas kivilágított keresztet Ozark egyik közteréről, a Finley River Parkból, jelenti a The Christian Post.

A wisconsini Freedom From Religion ateista alapítvány (FFRF) nyomására a Missouri állambeli Ozark hatósága múlt héten bejelentette, hogy a kereszt a park déli részén fekvő magánterületre fog átkerülni, így kerülve meg az alapítvány jogi alapon felhozott vádjait, mely szerint a kereszt sértette az amerikai alkotmány első módosításának záradékát. Az állam és egyház minél teljesebb elválasztásáért dolgozó FFRF novemberi levelében kifejti, hogy a keresztény szimbólum kormányzati tulajdonú helyen való jelenléte olyan üzenetet hordoz, mely a kormány részéről a kereszténység felé való részrehajlást közvetíti. 

A megoldással a helyiek kívánalmainak is eleget tudnak tenni, akik szívesen látják a keresztet, illetve jogi alapon is feddhetetlenek maradnak azzal, hogy egy köztérről magánterületre helyezik át azt, miközben a park területéről jóformán ugyanúgy látható marad majd.

A kereszt át nem helyezése esetén olyan pert indított volna az FFRF, melyet az alkotmányban foglaltak értelmében a város vezetése egyértelműen nem tudott volna megnyerni.

Ozark lakosai a város Facebook oldalán fejezték ki hálájukat az ügy frappáns megoldásáért, valamint külön köszönetet is mondtak a magánterület tulajdonosainak, amiért lehetővé tették, hogy a kereszt átkerülhessen hozzájuk.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre!