A házasság eufóriáját szeretnék láthatóvá tenni

A Házasság Világnapjáig lehet jelentkezni a Nagycsaládosok Országos Egyesületének pályázatára, amelyről az elnökkel, Kardosné Gyurkó Katalinnal készített interjút a vasarnap.hu.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) „Nagycsaládos esküvő” címmel hirdetett pályázatot, amelyre 30 év alatti, jegyben járó párok jelentkezését várják február 10-éig. A beérkező pályázatokról a NOE elnöksége dönt majd, a szerencsés „nyertesek” egy kész esküvőt kapnak a szentendrei Skanzenben. Az egyesület az anyakönyvvezetőtől a meghívóig mindent áll egy 30 főre szóló fogadás erejéig.

A pályázatról a NOE elnökével, Kardosné Gyurkó Katalinnal beszélgettünk.

Fotó: Vadocz Dávid/vadoczfoto

Vasárnap.hu: Azon túl, hogy három párnak segítenek, mi a NOE célja a pályázattal? Mire és miért kell felhívni a figyelmet a fiatalok körében ezzel a témával kapcsolatban?

Kardosné Gyurkó Katalin: Ha jobban belegondolunk ez a „segítség” sokkal inkább kölcsönös, itt ugyanis valójában nem az anyagiakról van szó. Még az sem biztos, hogy csak három párt díjazunk, hiszen ha olyan pályázatok érkeznek, akkor bizony előfordulhat, hogy többet is. A célunk az, hogy a párok segítségével láthatóbbá tegyük a házasság, az esküvő eufóriáját, azt az érzést, amikor örömünket kifogyhatatlannak érezzük. Nem véletlenül választottuk halhatatlan költőnk Illyés Gyula sorát mottónkul: „Egy szív: fél szárny. Most már repülhetsz.” A párválasztás, a családalapítás egy nagyon felelős döntés, érthető módon sok ilyenkor a fiatalokban a bizonytalanság; mi épp arra akarunk rávilágítani, hogy ez egy örömünnep, hiszen két egymást szerető ember talál a házasságban egymásra Isten színe előtt, a család és a barátok, rokonok jelenlétében. Maga az esküvő is egy szép, olykor könnyekkel kísért, de felemelő alkalom, s szeretnénk megmutatni, hogy ez mindenki számára elérhető. Mert a házasság minden ember életében „A NAGY PILLANAT”, amire egész életében emlékszik majd. Ilyen értelemben a házasság bizony úgy örök, hogy trendi is, s szeretnénk, ha minél több fiatal számára az lenne.

Számomra, az esküvő lényegét nagyon szépen összefoglalja a Szerelem második vérig című dal szövege, örömmel ajánlom az olvasók figyelmébe.

„Ez a perc, mi nem volt eddig sosem
Rajtad áll, hogy nyersz, vagy vesztesz velem
Ez a perc, hogy mindenki rajtunk mosolyog,
Ellenség, barát, a rokonok
Csak bámulnak ránk

Ez az út, hogy minden együtt legyen
A Te új, s az én rég magányos nevem
Ezután már a szállodaportán kiderül
Hogy enyém vagy, nem vagy már egyedül
S tán másképp néznek ránk”

Nem véletlenül időzítettük a beadási határidőt a Házasság Világnapjára. Azt kértük a pályázóktól, hogy küldjenek az eljegyzésükkor készült fotókat, s vagy írják le, vagy egy két perces videó üzenetben mondják el, hogy miért is fontos nekik a házasság, mit jelent számukra a másik. Azt reméljük, hogy írásokat és üzeneteket kapunk, amelyeket megismerve mások számára is vonzóbbá tehetjük a házasságot, hiszen ez egyesületünk Alapszabályban foglalt egyik legfőbb feladata. Ezért is hangsúlyozom itt is, hogy nem csak a NOE tagjai pályázhatnak. A legfontosabb információk a pályázatról a noe.hu oldalon megtalálható.

Vasárnap.hu: Van arról bármilyen számadatuk, hogy mennyibe kerül ma egy esküvő?

Kardosné Gyurkó Katalin: Ilyen adatokat mi nem gyűjtünk, de egyesületünkben – nagy örömünkre – sok az esküvő (már az alapító-nemzedék gyermekei, s azok gyermekei is sorban kötik össze életüket párjaikkal), s még több az újszülött, tavaly 321-en születtek egyesületünk tagcsaládjaiban, amit Babaköszöntő programunkon minden év májusának első szombatján megünneplünk közösen. A néhány százezer forinttól az 3-6 millió forintig nagyon széles a skála, hiszen ez függ a vendégek számától, attól, hogy kell-e szállást biztosítani a távolról érkezőknek, s a menyasszony és a vőlegény igényeitől is. De ebben – jobb esetben – részt vállalnak a családok, nem a fiataloknak kell kifizetniük. Biztos vagyok benne, hogy egy kis akarattal a legtöbben meg tudnak szervezni egy olyan esküvőt, amely emlékezetes marad számukra. De túlságosan hangsúlyozzuk a kérdés anyagi oldalát; hiszem, hogy hosszabb távon, lelki- emberi értelemben, az érzelmi stabilitás, a felvállalt elköteleződés miatt a házasság, nagyon fontos. A házasság ugyanis alapvetően érzelmi kérdés, egy férfi és nő szeretetközössége, amely a gyermekvállalással teljesedik ki: olyan kötelék, amely életünk hajójához köt, s nem a parthoz láncol bennünket.

A pályázóktól az eljegyzésről készült fotókat (4-5 db), egy rövid, maximum kétoldalas bemutatkozó levelet, vagy kétperces videofelvételt (mp4) várnak, amelyben arról vallanak, hogy miért is fontos számukra a házasság. A pályaműveket a következő címre küldhetik: noe@noe.hu

További információk a noe.hu oldalon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre