Gondola: Politizálhat-e az egyház?

A gondola.hu ma hajnalban megjelent cikke, Beer Miklóson és Kiss-Rigó Lászlón keresztül azt a kérdést boncolgatja, hogy vajon politizálhat-e az egyház? Illetve, ha nem ilyen fekete-fehéren közelítjük meg a kérdést, kell-e egyáltalán állást foglalni, de legalább véleményt fogalmazni egy-egy a híveket is foglalkoztató politikai kérdésben az Egyháznak?

„Beer Miklós váci püspököt hiteles lelkipásztornak tartom. Az iránta érzett tisztelet indított arra, hogy elgondolkodjam egyre feltűnőbb politikai szerepvállalásáról” – fogalmazza a cikk szerzője. Tekintve, hogy nincsen állami, vagy egyházi szabály, ami megtiltaná, hogy egyházi vezetők véleményt mondjanak politikai kérdésekben, így ez egy jogos felvetés.

Az Egyháznak az is feladata, hogy a maga társadalmi és erkölcsi tanítását – az evangélium nyomán – átültesse a fennálló társadalmi viszonyok közé. Mégis sikamlós talajon járunk, ha politikai erők felkapnak, sztárolnak, kisajátítanak egyházi vezetőket.

Ha egy-egy püspök túlságosan is politikai aktorrá válik, a folyamat vége az lehet, hogy az egyházon belül hasonló mély szakadék keletkezik, mint ami a magyar társadalom bal- és jobboldali érzelmű tagjait elválasztja egymástól.

„Úgy érzitek, nem hallják, nem hallgatják meg a szavatokat, olyan döntést hoztak országunk vezetői, amellyel nem értetek egyet. Ehhez minden polgárnak joga van, s tisztelem bennetek azt a kitartást, elszántságot, amely a hideg idő, az éj sötétje ellenére is erőt ad, hogy egymást erősítsétek célotok elérésében” – írta üzenetében Beer püspök nem régiben.  Azzal, hogy egy demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, mindannyian egyetérthetünk. Ám, hogy valakinek „nem hallják meg a hangját”, elég szubjektív dolog, hiszen az ellenzéknek igenis van hangja: RTL Klub, Index, ATV, HVG, 24, Népszava, és még sorolhatnánk.

Beer püspök azt is többször hangoztatta az utóbbi időben, hogy „nagy veszélyt hordoz a parlamenti kétharmad.” A kétharmad valóban földcsuszamlásszerű jelzés egy demokráciában (és ne feledjük, hogy az első kétharmadot a mostani kormány még egyértelmű médiahátrányban érte el), amivel élni és visszaélni egyaránt lehet. Természetesen az ellenzéki oldalon vádként hangoztatott gőg, a hatalmaskodás, az arrogancia, akár vissza is üthetne. Azt is látni érdemes, hogy a kormánynak döntéseket kell hoznia, amelyek nem nyerik el mindenki tetszését.

„Nem mehetek el ugyanakkor szó nélkül azon tiszteletlenség mellett, amely vandalizmusban, gyújtogatásban, erőszakban nyilvánul meg, s amely aláássa a békés tiltakozók nemes törekvését.” – folytatta előbb már idézett üzenetét Beer Miklós püspök, aki az utóbbi időszak leginkább politizáló egyházi vezetőjének bizonyul.

Persze amíg ez a fajta tevékenység nem osztja meg Isten püspökök által pásztorolt népét, talán ezzel nincs is baj. Még az sem megvetendő, ha mint felelős egyházi vezető nem ért egyet a kormány minden döntésével. A közelmúltban tanúsított hozzáállásában egy valami azonban mindenképpen érték, akárhonnan is nézzük: a váci megyéspüspök szívén viseli a magyar közélet formálását a keresztényszociális elvek jegyében.

(Forrás: Gondola.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre