Bevásárlóközpontot akarnak építeni egy történelmi templom helyére

Történelmi templom bontási engedélyét adta ki Bagdad önkormányzata, hogy egy kereskedelmi- és bevásárló központot építsenek a helyére. Az iraki főváros keresztény politikusai tiltakozásuknak adtak hangot, szerintük ugyanis a főváros testülete szándékosan akarja eltüntetni az őslakos keresztények vallási intézményeit.

 

A közel-keleti keresztényekkel foglalkozó linga.org információi szerint a Szír Katolikus Egyház tulajdonában lévő történelmi templom bontását rendelték el a bagdadi hatóságok, mivel az önkormányzat egy bevásárlóközpont építését helyezte kilátásba a helyszínen.

Farhan Kasem, Bagdad keresztény önkormányzati képviselője

Farhan Kasem, Bagdad keresztény önkormányzati képviselője hevesen tiltakozott a tervezet ellen. Szerinte bármelyik nap megtörténhet a templom elpusztítása, ami súlyos veszteség lenne Bagdad kulturális örökségének és keresztényeinek. 

A történelmi templomok az ország kulturális részét és örökségét képezik, amelyek bizonyítják az iraki társadalom vallási sokszínűségét. Kötelessége lenne mindenkinek ezt tiszteletben tartani, és megakadályozni a templom lerombolását – nyilatkozta Kasem a Rudaw.netnek.

A helyi keresztény közösség szerint a fővárosi testület szándékosan akarja eltüntetni a város még megmaradt keresztény arculatát. Kasem képviselő felhívást tett közzé, mely szerint határozottan ki kell állni a templom megmaradása mellett és nem lerombolni kell azt, hanem restaurálni.

Joseph Saliywa iraki keresztény politikus

Joseph Saliywa iraki keresztény politikus árulással vádolta meg a keresztény egyházi vezetőket, mert meghajolnak a politikai nyomásnak, eladják az egyházi ingatlanokat és tétlenül nézik az iraki templomok lerombolását – közölte a Baghdadtoday.news.

Óriási bűn lenne lebontani ezt a régi templomot, ami az iraki kulturális örökség része. Egyes vallási vezetők saját tulajdonukként kezelik az egyház ingatlanjait, ami törvényellenes. Az eladott ingatlanokból befolyt összeg sorsáról nem lehet tudni – nyilatkozta Saliywa.

 Aswan Salem Al-Kaldani, a Babilóniai Tömörülés elnöke vizsgálóbizottság összehívását kezdeményezi az iraki parlamentben, hogy megakadályozza a több mint százötven éves templom lerombolását.

Mi, a keresztény közösség képviselői vizsgálatot indítunk az ügyben, hogy elszámoltassunk mindenkit, akinek ehhez köze van – nyilatkozta a keresztény parlamenti képviselő az Al-Sumaria TV-nek.

A város megalapítása óta élnek Bagdadban keresztény közösségek. A történészek szerint Abu Jaafar Al-Mansour kalifa telepítette a kalifátus fővárosába a kézműves keresztényeket. Irak fővárosában több tucat templom, kolostor, keresztény egyházi, oktatási, szociális és egészségügyi intézmény működik.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Szűz Máriáról elnevezett szír katolikus templom egyike azon három templomnak, amik az 1860-as években épültek az Oszmán Birodalom idején. A főváros központjában lévő templomot a kilencvenes évek elején rossz állapotára hivatkozva bezárták. Majd tíz évvel ezelőtt, a huszonöt éve pusztuló templom magánszemély kezébe került. Karim Sahba vállalkozó üzletsorokat akar építeni a templom terén, de a bagdadi keresztények eddig megakadályozták őt ebben.

S4C.News – Kassab Adonis

képek: Nahrain.com, rudaw.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre