Teljes keresztény közösségeket zúz szét az évekig tartó fuláni terror

Nigéria középső térségének keresztényei továbbra is ki vannak szolgáltatva a fulánik támadásainak. Jelentések szerint csak 2018-ban több mint 6000 emberrel végeztek.

 

 

A Nigéria Kaduna államában fekvő kis település, Dogo Awo keresztényei évek óta ki vannak téve a fuláni militánsok erőszakosságainak. A legelső támadás 2016 novemberében érkezett, a legutóbbi pedig idén, január másodikán történt, írja az ICC.

A Morning Star News által készített interjúban a Dogo Awo-i keresztények a két dátum közötti időszakról beszélnek. A fulánik először 2016 november 25-én érkeztek a faluba. Akkor elpusztították a földjeiken lévő rizst, babot, paprikát és minden más ültetvényt. Az esetet jelentették a helyi rendőrségen, de semmilyen intézkedés nem történt a fulánik ellen.

A büntetlenségükből bátorságot merítve a fulánik 2017-ben is visszatértek aratáskor, hogy megint elpusztíthassák a Dogo Awo-i ültetvényeket. Az esetet szintén jelentették, és szintén semmi reakció nem érkezett a rendőrség részéről.

2018 november 26-án a militánsok újfent visszatértek, most azonban az embereket is megtámadták. Ladi Yakubu, egy 49 éves keresztény nő, elvesztette férjét a rajtaütésben. A Dogo Awo-iak nagy része elhagyta a térséget a szűnni nem akaró támadások miatt, biztonságos és védett körülményeket keresve.

A maroknyi helyben maradt keresztény élete rendkívül kiszolgáltatott és nehéz.

“Minden ültetvényünket elpusztították, és még az sem biztonságos, hogy kimenjünk keresgélni a földekre”- mesélte Ladi Yakubu a Morning Star Newsnak. A hatgyermekes családanya nehezen tud csak élelmet biztosítani családja számára.

A fuláni nomád népcsoport körében megjelent szélsőséges iszlamizmussal és annak következményivel foglalkozó, illetve a fulánik támadásairól beszámoló cikkeinket itt olvashatják.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: ICC

Iratkozzon fel hírlevelünkre!