Sargentinivel közösen temette a magyar jogállamiságot az ellenzék Brüsszelben

Tüntetést szervezett kedden Brüsszelben Mester Barnabás és Ujhelyi István EP képviselő által alapított Radikális Európai Demokraták (RED) nevű szervezet.  A demonstráció alatt összeállt a nagy csapat, hiszen részt vett benne a holland Judith Sargentini, aki a helyszínen is féltette egy picit törékeny magyar demokráciánkat, de képviselte magát az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is. A „Stop Orbán” címmel tartott tüntetésre sokan nem voltak kíváncsiak, körülbelül száz fős „tömeg” vett rajta részt.

A felszólalást Mester Barnabás, a RED egyik alapítója kezdte meg, aki beszédében a külföldi tüntetések nagyszámú magyar résztvevőjére hívta fel a figyelmet. Az nem derült ki, hogy mindezt mire alapozza, annyi azért biztos, hogy nem erre a rendezvényre, mivel a helyszínen nagyon kényelmesen el lehetett férni, a kis létszám miatt.  

Mestert Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője követte, aki egy tipikus eurokrata monológot tolt. Szerinte magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint európainak maradni, jelentsen ez bármit  is. Elmondta, hogy választani kell: Európa, vagy Orbánisztán.

Sargentini beszédében először méltatta a magyar ellenzéket, majd megdicsérte picit saját magát és a jelentését. Szerinte a nevével fémjelzett dokumentum tökéletesen rávilágít a magyar jogállamiság problémáira.  

Felszólalt még Németh Balázs, a Momentum tagja, akinek legemlékezetesebb „gondolata” a helyszínen egy lila füstgránát lóbálása volt.

Az LMP-s Kendernay János beszélt egy keveset az éghajlatváltozásról, aztán elpuffogtatott néhány már ezerszer ismételt kritikát a kormányról.

Jávor Benedek helyett, párttársa Papp Roland tartott beszédet, amiben elmondta, hogy a magyarok többsége nem akar olyan országot, amilyet ma Orbán épít. Erre a megállapításra némiképp rácáfol, hogy a Fidesz nyolc év után ismét kétharmados többséggel nyert választást kevesebb mint egy éve.

Utolsóként Molnár Csaba a DK EP-képviselője következett, aki beszédében kifejtette: Ő egy Európai Egyesült Államokban szeretne élni.

Ujhelyi István, egy január 7-én az MSZP Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy kezdeményezésére több ellenzéki párt, köztük a Jobbik, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP és közös mozgósítási kampányba fog kezdeni, hogy megállítsák a Fideszt az EP-választáson.

A demonstrációra reagálva Kovács Zoltán közleményben kifejtette, hogy ez a tüntetés – melyet bohóckodásnak minősített – a nemzetközi baloldal összehangolt kétségbeesett törekvése arra, hogy saját választási esélyeiket növeljék, és besározzanak egy népszerű, demokratikusan megválasztott kormányt, amely szilárdan szembe helyezkedik a bevándorlással és ragaszkodik a nemzeti szuverenitáshoz.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre