Felavatták Egyiptom legnagyobb kopt katedrálisát

Felavatták vasárnap Egyiptom legnagyobb kopt katedrálisát, ahol éjfélkor megtartották a kopt karácsonyi misét. A történelmi eseményen részt vett az ország elnöke, a legfőbb muszlim vallási vezetője, és a palesztin elnök is tiszteletét tette – közölte az MTI.

 

Az avatáson részt vett Abdel-Fattáh Al-Sziszi államfő is, azt üzenve ezzel az egyiptomi keresztényeknek, hogy az arab ország kormányzata jóindulattal van az irányukban. Az eseményen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin vezető, üdvözlő üzenetet küldött a koptoknak Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is.

Al-Sziszi egyiptomi elnök a Jézus Születése katedrális felavatásán kijelentette, 

fontos és történelmi pillanat, hogy itt lehetünk. Amit két éve megígértük, most teljesítettük.

Al-Sziszi emlékeztette az ortodox karácsonyt ünneplő koptokat Tavadrosz pátriárka 2003-ban mondott szavaira, miszerint

  egy templomok nélküli ország még mindig jobb, mint sok templom haza nélkül. 

Az egyiptomi elnök üzenetével megerősíteni akarta a kopt keresztényeket az otthon maradásban, abban, hogy a nehézségek ellenére maradjanak meg szülőföldjükön és ne hagyják el hazájukat – közölte a Russia Today.

Al-Sziszi ünnepi beszédében kifejtette; ő nem szereti azt a kifejezést, hogy etnikai és vallási atrocitás, mivel az egyiptomi társadalom egységes, egy nemzetet alkot. 

Fontosnak tartom az egység megteremtését, hogy megóvjuk a hazánkat. A szeretet fája Egyiptomból fog kinőni az egész világ felé – zárta beszédét Al-Sziszi.

Dr. Ahmad Al-Tayyab az egyiptomi Al-Azhar mecset legfőbb imámja ünnepi beszéde a katedrális felavatásán.

A ünnepi szertartáson részt vett a muszlim világ központjának számító Al-Azhar mecset fő imámja, Dr. Ahmad Al-Tayab sejk, aki beszédében köszöntötte az egyiptomi és palesztin elnököket, illetve a kopt pátriárkát – közölte a shorouknews.com. 

Megtisztelve érzem magam, hogy Abd Al-Fattah Al-Sziszi egyiptomi elnök, Mahmud Abbasz palesztin elnök és Tavadrosz kopt pátriárka mellett jómagam is részt vehetek ma Egyiptom két legnagyobb imahelyének a megnyitásán.

Al-Tayab sejk kiemelte továbbá, hogy a kereszténység és az iszlám közös történelmében még soha nem fordult elő, hogy egyszerre egy helyen kezdjenek megépíteni egy templomot és mecsetet, és egy időben legyen kész, valamint felavatásuk is egy napon történjen meg.

Ami ma történik, a testvériség megtestesítése, a kölcsönös tisztelet jele a muszlimok és a keresztények között. Nem tudok arról, hogy a történelemben volt már erre példa, hogy két vallás szentélyének a felépítése egyszerre történjen meg és egy napon avassák fel – közvetítette élő adásban az egyiptomi Al-Hadath csatorna.

Az ortodox karácsony alkalmával az egyiptomi elnök  és az muszlim sejk felköszöntötték a kopt pátriárkát és az egybegyűlt hívőket.

Al-Sziszi egyiptomi elnök, és Tawadros pátriárka üdvözli a kopt hívőket

A koptok az ország százmilliósra becsült népességének mintegy tíz százalékát adják, és régóta panaszkodnak a hátrányos megkülönböztetésükre. A katedrális ellen szombaton merényletet kíséreltek meg; egy rendőr életét vesztette a robbantásban.

A katedrális Kairótól 45 kilométerre keletre épült fel, és több mint 8000 hívőt képes befogadni. A helyszínt Egyiptom új, adminisztratív fővárosának nevezik, ahová még az idén megkezdi az átköltözést a kormány. Felépítését még 2015-ben jelentették be. A kormány az új várossal a túlzsúfolt Kairót akarja tehermentesíteni.

S4C.News – Kassab Adonis

Képek: arabic.rt.com, shorouknews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre