Vízkereszt

Számtalan, önmagát bölcsnek és tévedhetetlennek tartó emberrel találkozhatunk napjainkban. Az emberiség ma is kap intő jeleket, amelyek Istenhez vezethetnék. A fő kérdés, hogy mai bölcseink eltalálnak-e a Megváltóhoz? Ha eltaláltak, az emberek hisznek-e még nekik ? Vajon mit viszünk magunkkal, amikor a Fölkent elé állunk?

Tegnap volt vízkereszt ünnepe. Ezen a napon emlékeztünk meg arról is, hogy a nem régen, a hagyomány szerint december 24-én Betlehemben megszületett Jézust meglátogatta a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár. A három bölcs látogatása Jézusnak az Úr „fölkentjeként” („fölkent” görögül Khristos, az akkor Palesztinában beszélt arámi nyelven mšīḥā, innen a magyar messiás szó) való elismerését is jelentette. A három királyok látogatása tehát azt jelenti, hogy az újszülött Jézusban fedezték föl annak a megváltónak a személyét, akinek elküldését Isten a zsidó népnek megígérte.

A napkeleti bölcseket útjukon Isten egy nekik küldött jele, a betlehemi csillag vezette. Ennek segítségével tudták azonosítani azt a helyet és az a személyt, ahová és akihez igyekeztek. Céljuk az volt, hogy Isten hozzánk küldött „fölkentje” előtt leróják az emberek részéről neki kijáró tiszteletüket, és annak jeleként átadják ajándékaikat.
Néhány napja ünnepeltük mi is ennek az eseménynek az évfordulóját, megemlékezve a Megváltó születéséről.

Csodajelek ma is vannak, amelyek elvezethetnek bennünket hozzá.

Vajon a mi korunk bölcsei megértik a jeleket, és eltalálnak a Megváltóhoz? És mit viszünk magunkkal, amikor elébe állunk?

Maróth Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre