A kopt keresztények nagy elővigyázattal készülnek az ortodox karácsonyra

Az egyiptomi kopt keresztény közösség ma gyűlik össze, hogy megünnepelje az ortodox karácsonyt. A kormány számos szimbolikus gesztust tett, hogy kifejezze szolidaritását az egyházzal.

 

 

A Gergely-naptár előtti, 46-ban bevezetett Julianus-naptárt használva az ortodox vallások karácsonya 13 nappal későbbre esik, a világ nagy részén már decemberben megült ünnephez képest. Bár vannak ortodox országok, akik áttértek a Gergely-naptárra, az egyiptomi kopt közösségek a régi naptár alapján számítják ünnepeiket.

Habár Sisi elnök az első olyan államfő, aki rendszeresen részt vesz a karácsonyi ünnepi misén, és az ő tevékenykedésének köszönhetően nyílhatott meg tegnap a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisa, az országban lévő keresztényüldözés még mindig riasztó méreteket ölt – írja az ICC.

Egyiptom hivatalos államvallása továbbra is az iszlám, ami azt jelenti, hogy minden más vallást – így a kereszténységet is – alárendeltnek tekintenek. Ennek következtében a diszkrimináció és a zaklatások ugyanúgy mindennaposak a keresztények életében, mint a különféle súlytalan indokokkal való bebörtönzések és más erőszakos cselekedetek. Ma jóformán már senki nem kapja fel a fejét, mikor egy feldühödött tömeg nekiront a kopt keresztényeknek, az ő házaiknak és templomaiknak, olyan általánossá váltak ezek az atrocitások Egyiptom-szerte. 

A koptok nagy része tart a szélsőséges iszlamisták támadásaitól, különösen most, a karácsonyi ünnepkörben. Abd Adel esete – mikor valakit egy Facebook-bejegyzésből kiindulva vádolnak meg istenkáromlással, majd vetnek börtönbe – határozott emlékeztetőként szolgál arra, hogy hiába a kormány minden hivatalos intézkedése a koptok védelme érdekében, a keresztények mindig csupán másodrangú polgároknak fognak számítani, jelentősen kevesebb joggal, mint amennyivel muszlim szomszédaik rendelkeznek.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Christopher’s Expat Adventure

 

https://s4c.news/2019/01/06/kopt-templom-mellett-akartak-robbantani-a-terroristak/

Iratkozzon fel hírlevelünkre