Elismerték az önálló ukrán ortodox egyházat

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka átadta Epifanij metropolitának, az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyház fejének az egyház elismeréséről aláírt hivatalos dokumentumot (tomosz Isztambulban.

A dokumentum átadására az isztambuli Szent György-székesegyházban került sor, az Urunk megjelenése (vízkereszt) ünnepén tartott liturgia után.
A szertartáson jelent volt az önálló ukrán egyház mellett kampányoló Petro Porosenko ukrán elnök és kísérete is. Az ukrán küldöttség tagja volt Andrij Parubij házelnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi miniszter, valamint Viktor Juscsenko volt államfő is.

Az ökumenikus pátriárka a tomoszban felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el, és nevezzék azt „legszentebb ukrán egyháznak”. A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

A szertartás után Petro Porosenko újságírók előtt Ukrajna függetlensége megerősítése egyik lépésének nevezte az önálló ukrán ortodox egyház elismeréséről szóló tomoszt, amely „megerősíti a vallásszabadságot, a felekezetek közötti békét, erősíti az állampolgárok jogait és szabadságjogait, különösen azokét, akik nem voltak kapcsolatban az ökumenikus ortodox egyházzal, akiket igazságtalanul nem kanonikus egyháznak neveztek”.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre