Kiutasítja az orosz ortodox egyház vezetőjét Észtország

Nem újítják meg a tartózkodási engedályét az észt ortodox egyház metropolitájának, Észtország nemzetbiztonsági okokkal magyarázza. Valeri Resetnyikovnak február 6-ig el kell hagynia az országot – jelentette csütörtökön az ERR észt közszolgálati televízió.

A moszkvai patriarchátus képviselőjeként tett nyilvános kijelentéseiről kiderült, hogy támogatta Oroszországot, amely teljes háborút folytat Észtország szövetségese, Ukrajna ellen – tudatta a Politico.

A belügyminisztérium képviselői többször is találkoztak Resetnyikovval, hogy elmagyarázzák neki: fel kell hagynia azzal, hogy nyilatkozataiban a Kreml-rezsimet és Oroszország katonai akcióit igazolja

– fogalmazott Indrek Aru, az észt határőrség szóvivője. Hozzátette, Resetnyikov nem változtatott magatartásán, amelyet összeegyeztethetetlennek találtak Észtország értékeivel és jogi környezetével. Ezért Resetnyikov cselekedetei veszélyt jelentenek a biztonságra – indokolta a szóvivő.

Mind a moszkvai pátriárka, mind Eugén metropolita cselekedetei elősegítették Oroszország biztonságpolitikáját Észtországban

– jelentette ki Aru, megjegyezve, hogy az észt parlament Oroszországot terrorista államnak nyilvánította.

A címlapképen az Alexander Nevsky katedrális Tallinnban. Forrás: Wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre