Belgrádban is leváltaná a többséget a kisebbség

Az ellenzék öt hete tüntet Aleksandar Vucic szerb elnök és az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) ellen Belgrádban. A tiltakozóakcióhoz újabb négy szerb város csatlakozott.

A tüntetéssorozat egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadást követően indult el. Amikor is a baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek megverték egy ellenzéki rendezvényen, a dél-szerbiai Krusevacon. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetőek.
    

A december eleje óta zajló tüntetéseken a tiltakozók azt követelik, hogy a hatóságok állapítsák meg, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött, valamint azt is, hogy ki gyilkolta meg egy évvel ezelőtt Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust. Ezen kívül legalább ötperces megjelenést követelnek az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Néhány héttel ezelőtt a tiltakozók a belügyi tárca vezetőjének lemondását is felírták a követeléseik listájára, amely ma a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének nevével bővült.    

A tüntetések  “Egy az ötmillióból”  jelmondata arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez nagyjából megegyezik Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának számával, a tiltakozók a kijelentésre hivatkozva azt állítják, hogy az elnök diktatúra bevezetésére készül.    

A köztársasági elnök tagadta az őt ért vádakat, és ugyan a tiltakozókat nem akarja meghallgatni, bejelentette, hogy hajlandó előrehozott választás keretében felmérni népszerűségét. Az ellenzék viszont bejelentette, bojkottálna egy ilyen választást. A szerb sajtó szerint annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány megbízatása 2020-ban jár le, áprilisban mégis előrehozott választás lesz Szerbiában.

A közvélemény-kutatások szerint az SNS támogatottsága jelenleg 53,3 százalékos, vagyis úgy tűnik bármilyen választást meg tudna nyerni, míg az ellenzéki pártok, ha össze is fognak, csupán a lakosság 15 százalékának támogatottságát tudnák kivívni. Összefogásra azonban nem igazán lehet számítani, jelenleg ugyanis csak egyetlen közös célja van a meggyengült ellenzéki pártoknak, Aleksandar Vucic hatalmának megdöntése, szakértők szerint viszont ez kevés lenne a közös, koalíciós kormányzáshoz.

(MTI) Fotó: MTI/AP
   

Iratkozzon fel hírlevelünkre