Egyetlen család ünnepelte a karácsonyt az Iszlám Állam által elpusztított asszír faluban

Az Iszlám Állam terroristái végigdúlták a Khabour folyó mentén lévő több tucat asszír települést, lerombolva a falvak templomait és házait. Az asszír lakosság egésze elmenekült. Egy család viszont a háború és terrorhullám ellenére is kitartott szülőföldjén, hogy reményt biztosítson az elmenekült testvéreknek a visszatérésre.

Északkelet-Szíriában, a Kabour folyó mentén egy kis asszír faluban Tel Nasriban csak egyetlen házban állítottak karácsonyfát. A lakosság nagy része elmenekült, többségüket az Európában és az Egyesült Államokban élő rokonok fogadták be.

2014-ben, miután a kurd milíciák kivonták csapataikat a térségből, az Iszlám Állam terroristái lerohanták a Khabour folyó menti harmincöt asszír falut. A dzsihadisták csak Tel Nasriban kétszázhatvanöt asszírt ejtettek foglyul, akiket súlyos váltságdíjért cserébe engedtek szabadon – emlékeztetett a lebanon24.com.

A Khabour folyó menti asszír falvak

 A kurd fegyveresek 2015 májusában foglalták vissza a folyóparti településeket, de a helyreállítási munkálatok azóta sem indultak meg. A falu teljesen elpusztult. A hajdanán ezerötszáz fős településen mindösszesen négy ember él.

Az ötvenegy éves Sarjoon Saliyo két testvérével és az egyik unokatestvérével együtt az egyedüli családot alkotja Tel Nasriban.

A háború előtt több száz házban égtek a díszek és a karácsonyfák. Az emberek táncoltak és énekeltek az ünnepekkor – emlékezik vissza az asszír férfi.

A Saliyo család tagjai kötelességüknek érzik, hogy a szülőfalujukban maradjanak, és megvédjék a házakat és a földeket, míg a falu lakossága vissza nem tér.

Én itt születtem, itt éltem Tel Nasriban. És még mindig itt vagyok és itt is maradok. Minden erőmmel védeni fogom a falut, hogy visszatérhessenek az emberek – mondta Sarjoon Saliyo.

A képre kattintva galéria nyílik!

A asszír férfi édesanyja, a hetvenhárom éves Zakati Benjamin Belgiumból jött látogatóba otthon marad fiaihoz, hogy együtt töltsék az ünnepeket. A tizenegy gyereket felnevelő idős asszony a dzsihadisták elől menekült el, majd utazott ki Brüsszelbe a korábban emigrált idősebbik fiához. Egy másik rokon Ausztráliából érkezett az ünnepekre – adta hírül az alhurra.com.

Elvesztettem szülőfalumat, elvesztettem rokonaimat, szomszédjaimat. Minden oda lett, ami itt volt – mondta szomorkodva az idős asszír asszony.

Saliyo szerint van még remény, hogy az emberek visszatérjenek. Ezért támogatást kezdett gyűjteni, hogy helyrehozza a lerombolt házakat. Saliyo és családtagjai most egy kis kápolna helyrehozatalán munkálkodnak, ezzel akarják ösztönözni a rokonságot a hazajövetelre.

Biztonságot kell teremteni, és helyreállítani az otthonokat, akkor biztosan mindenki hazatér – reménykedik Saliyo.

Az Asszír Keleti Egyház vezetőségéhez is fordult, hogy állítsák helyre az Iszlám Állam terroristái által felrobbantott templomot.

A Szűz Máriáról elnevezett nyolcvan éves templom a legnagyobb Haszakah tartományban. A Khabour folyó mentén korábban is asszírok éltek, de magát a települést csak száz éve alapították az oszmánok által elkövetett, 1915-ös keresztény népirtás elől menekülő hakari asszírok. Majd 1933-ban Irakból is érkeztek asszír menekültek, akik a Szimili mészárlásként elhíresült állami terror elől menekültek el.

Az Iszlám Állam pusztítása előtt Tel Nasri egy virágzó település volt. Az ezerötszáz lelket számláló asszír falu híres volt mezőgazdaságáról, és sportolóiról. A település női röplabda csapata az élvonalba tartozott, de a falu számos atlétát adott az országnak, akik világversenyeken is helyt álltak.

A háború kitörése előtt a Kahbour folyó mentén a becslések szerint közel negyvenezer asszír élt. Az iszlamisták pusztítása és a kurdok által féken tartott helyreállítási munkálatok miatt, a harmincöt asszír faluban mára mindösszesen pár százan laknak.

S4C.News – Kassab Adonis

Képek: theorthodoxchurch.info, Alhurra.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre