Trump katonákat küldött Gabonba az amerikaiak védelmére

Mintegy nyolcvanfős katonai személyzetet küldött Gabonba Donald Trump elnök arra az eshetőségre való tekintettel, hogy vigyázzanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban tartózkodó amerikaiak biztonságára – jelentették a hírügynökségek.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az intézkedést azzal összefüggésben hozta az elnök, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban lezajlott, meglehetősen vitatott, választások nyomán erőszakos cselekményekre, zavargásokra lehet számítani.

Az afrikai országban lezajlott elnökválasztás körülményeinek a megvitatására pénteken összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa.  A mintegy két órán át tartott vita azonban nem zárult közös közlemény elfogadásával. Több ország, köztük afrikaiak is, úgy látták, még korai lenne egy ilyen dokumentum nyilvánosságra hozása. A testület ugyanakkor keddre nyilvános ülést tűzött ki a kérdés újbóli megvitatására.

 Az afrikai országban vasárnap elnök-, parlamenti és tartományi választásokat rendeztek, amelyek állítólag szervezési problémáktól hemzsegtek, az ellenzék bírálta a lebonyolítás módját, illetve azt, hogy a voksolás után blokkolták a közép-afrikai ország 80 milliós lakosságának az internet-hozzáférését. Az ellenzék szerint ez a választási csalásra utal.

Az ország térségéből érkező külföldi megfigyelők közlése szerint a voksolás viszonylag jól bonyolították le a szervezési problémák ellenére is. A belföldi megfigyelők azonban az eredményt potenciálisan befolyásoló szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre