Erdő Péter: az emberek közötti béke mindig kettőn áll

Esztergomban tartott újévi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Szűz Máriát ünnepli ma a katolikus egyház és ezzel együtt azt a békét is, melyet Mária anyasága, Jézus megszületésével hozott el számunkra. Ennek a békének a fontosságára hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros is szent beszédében.

A bíboros úgy fogalmazott: hitvallás a mai ünnep, mert azt hirdeti, hogy Jézus valóságos Isten és valóságos ember. Ő az, aki kiengesztelte Istent, ő tette lehetővé, hogy újra teljes összhangba kerüljünk Istennel, önmagunkkal, a többi emberel és az egész teremtett világgal.

Erdő Péter Ferenc pápa szavaira emlékeztetett, aki idei békeszózatában ugyanezt hangsúlyozza. Nekünk, mint keresztényeknek, Krisztus tanítványaink küldetésünk, hogy békét hirdessünk mindenkinek. Jézus Krisztus önmagában engesztelte ki, önmagában egyesítette az istenséget az emberséggel. Egész emberi életét az Atya akaratához igazította.

Ha mi is teljes szívünkből és minden erőnkkel Istent akarjuk szeretni és hitünket nem csupán szabadidős programnak tekintjük, akkor rend és harmónia költözik az életünkbe, a harag és a türelmetlenség helyét, az önmagunkkal való elégedetlenség helyét elfoglalja a hála és a szelídség, amely másokra is kisugárzik – fogalmazott.

Erdő Péter azt mondta, így tudjuk előmozdítani a békességet a többi emberrel is, mert a türelem, a mások iránti tisztelet és a kedvesség sok ellenszenvet és előítéletet legyőz. Persze az emberek között mindig kettőn áll a béke. Lehetnek olyan helyzetek, amikor minden igyekezetünk ellenére is igazságtalan támadások, kegyetlenség vagy erőszak fogadja a jóindulatú közeledést.

Hangsúlyozta, a jogos önvédelemről szóló keresztény tanítás ma is érvényes, de mindig törekednünk kell arra, hogy ne ragadjon el a gyűlölet és a bosszú örvénye, hogy használjuk ki a megbékélés minden lehetőségét a családban, szűkebb környezetünkben, a társadalomban és a világban.

Erdő Péter homíliájában emlékeztetett arra, manapság sokat beszélnek arról, hogy a teremtett világgal is békességben kell élnünk. Ez azt jelenti, hogy felelősek vagyunk környezetünkért. Védenünk kell az állat- és növényvilágot. Védenünk kell a Földet, hogy továbbra is az emberiség otthona maradjon. De a természet összefüggései bonyolultak. Sokszor magunk sem tudjuk felmérni tetteink hatását. És persze hozhat a természet olyan változásokat is, amelyek tőlünk függetlenül az emberiség pusztulásához vezetnek. De a természet is Isten uralma alatt áll. Nekünk pedig évről évre meg kell újítanunk bizalmunkat Isten gondviselő szeretetében.

A bíboros kifejtette, hogy a 2019-es év milyen új feladatokat és lehetőségeket hoz számunkra.
A magyar egyház készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, ezért nagyon fontos, hogy minden plébánia lelkileg és a szervezés tekintetben is ezt állítsa idei programjának középpontjába – mondta, majd hozzátette: ennek a hitoktatásban, a szentségimádás területén, a szentmiséről szóló katekézisben kiváló alkalmai lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre