Parolin bíboros: Mélyen megdöbbent az iraki keresztények szenvedése

December 29-én a Vatikánba érkezett vissza Irakból Pietro Parolin bíboros államtitkár, aki közel egyhetes karácsonyi missziós látogatása után nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A bíboros a beszélgetésben elmondta, nagy öröm volt számára az iraki keresztények életerejét látni, ugyanakkor mélyen megdöbbentette az a szenvedés, amit az iraki népnek, főként a keresztényeknek az iszlám szélsőségesektől el kellett szenvednie. A látogatás  értékelésével kapcsolatban elmondta:

Nagy elégedettségemre szolgál, hogy elvihettem hozzájuk Ferenc pápa közelségét, szeretetét, áldását és a figyelmét, amivel kezdettől fogva követte az eseményeket.

Boldogsággal töltötte el, hogy találkozhatott a „holnapba vetett reménnyel” is – jelentette ki a bíboros.

A misszió során gyűjtött tapasztalatairól szólva kiemelte, az egyik leginkább emlékezetébe vésődött kép az maga  a szétrombolt Moszul városa volt, ahol látni lehetett azokat a templomokat, házakat,  melyek a háború alatt óriási károkat szenvedtek el. Ezek az emlékképek elmondása szerint mélyen megdöbbentették az atyát és a helyi keresztények tiszteletére szólított fel mindenkit.

Az egyetemes egyháznak példát kell vennie róluk, merítenie kell abból a képességükből, ahogy a szenvedést és a csapásokat elviselik Jézus nevében.

Nagy hatással voltak a bíborosra azok a katolikus templomok, melyek tele voltak hívekkel. Magával ragadó élmény volt, ahogyan mindenki énekelt és imádkozott.

Végezetül Pietro Parolin bíboros elmondta, nagyon bízik abban, hogy a jövőben a Szentatya Irakba látogat, mivel ez hatalmas bátorítást jelentene a helyi híveknek.

Azt kívánom, teremtődjenek meg annak a lehetőségei, hogy a Szentatya elmehessen Irakba és a közös imádságban találkozhasson ott a testvéreinkkel.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: Vatican News, Fotó: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre