Akiknek nem öröm a tűzijáték

Minden évben állatok ezrei szaladnak világgá szilveszter éjjel, amíg mi gyönyörködünk a tűzijáték látványában

A szilveszter elengedhetetlen kelléke a tűzijáték és a petárda. A tűzijáték Kínából származik, ahol az i. sz. 900 körül feketelőporral töltött bambusz rudakat meggyújtva a tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket. Magyarországon nagyobb tűzijátékot először 1476-ban Mátyás király és Beatrix esküvőjén lehetett látni Székesfehérváron.

Az újévet is színpompás tűzijátékokkal köszöntjük, ugyanakkor nem mindenki leli élvezetét a hangos látványban. Minden évben figyelmeztetik a gazdákat a háziállatok fokozott védelmére szilveszter éjjel, ennek ellenére a petárdák, tűzijátékok hangjától megrettenve állatok ezrei rohannak világgá, sokan közülük a kocsik kerekei alá szaladnak, vagy a sintértelepeken kötnek ki, és jó néhányuk már sohasem talál haza.

Tatán betiltották a tűzijáték használatát az Öreg-tónál telelő vadludak békéjét óvva. Tatára évente 40-50 ezer vadliba érkezik, az Öreg-tó ezért nemzetközi jelentőségű vadvíznek minősül. Ugyan a madarak jól viselik a város mindennapi zajait, de a szilveszteri durrogtatások elűzik őket. Ennek a döntésnek a kutyák és macskák gazdái is örülnek, hiszen ezek a háziállatok is megrémülnek az év utolsó napján rendezett hangzavartól.

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője kiemelte az M1 aktuális csatornán: az állatnak az a legjobb, ha a szilveszteri “durrogtatás”, tűzijátékozás idején maga mellett tudhatja a gazdáját. A gazdinak pedig, hogy megnyugtassa kedvencét magabiztosságot kell sugároznia.

Felhívta a figyelmet arra is, ha a kutya annyira fél, hogy ez nem elég, akkor szükség van egyéb megoldásokra, akár gyógyszerekre, feromon- vagy gyógynövénytartalmú készítményekre. Fontos, hogy senki se hagyja háziállatát gyógyszer hatása alatt otthon vagy felügyelet nélkül a kertben.

Életveszélyes kikötni a kutyát ilyen helyzetben – mondta el Schneider Kinga, – mert ez az állat fulladását okozhatja.

A Noé Állatotthon Alapítvány az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit a petardazas@noeallatotthon.hu címen, hogy segítsen visszajuttatni otthonaikba a világgá szaladt kedvenceket. Önkénteseik egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását, és a bejelentéseket megosztják a Noé Állatotthon facebook oldalán is.

Vigyázzunk kedvenceinkre szilveszterkor is!

 

Forrás: boon.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre