Miért növekszik olyan gyorsan a kereszténység Iránban?

A kereszténység Iránban ugrásszerűen növekszik. A Közel-Keleten dúló üldöztetéseket figyelembe véve a keresztények lélekszámának itteni növekedése egyedülálló és a legnagyobb mértékű a térségben. De mitől lett ilyen népszerű Jézus tanítása a perzsák körében?

 

Egy nemrégiben megjelent cikk szerint a kereszténység Iránban ugrásszerűen növekszik, évente körülbelül húsz százalékkal nő, ez egyedülálló a térségben, de a világban is csak a távol-keleti országok közösségeinek növekedése előzi meg a perzsa keresztények gyarapodását.

Figyelembe véve a kontextust, hogy Iránt jelenleg egy radikális-iszlám rendszer irányítja, ez megdöbbentő. Miért hagyják az iráni emberek a muszlim hátterű életet – ami a hétköznapi élethez kényelmesebb és biztonságosabb – és térnek át a kereszténységre? Még pontosabban miért kockáztatják életüket a Jézus tanításait követő perzsák, amikor a hitelhagyás illegális Iránban és akár halállal is büntethető?

A mai adatok szerint Iránban mintegy nyolcvan millió ember él. A lakosság túlnyomó többsége muszlim, azon belül is az iszlám síita ágát követik. Az országban hivatalosan is elismerik az örmény és az asszír keresztény egyházakat. Az elmúlt száz év háborúi és üldöztetéseinek következményeként mára csak pár tízezren maradtak a kétezer éves múlttal rendelkező asszírok és örmények. Az iráni rendszer az ősi keresztény egyházak mellett még elismeri a zsidók és a zoroaszterek közösségét, még parlamenti képviselőt is delegálhatnak, de mégsem rendelkeznek teljes körű jogokkal, ami megilletné a vallási kisebbségeket.

Az iráni evangéliumi keresztény közösségnek viszont semmilyen joga nincsen, sőt, teljes illegalitásban működik. Az társadalom kiveti magából az evangéliumi keresztényeket, mivel korábban az iszlám hit követői voltak, és csak felnőtt korban tértek át a kereszténységre.

Pontos számuk nem ismert, mivel a legtöbb perzsa keresztény nem meri nyíltan felvállalni vallását, ugyanis az állam is üldözi és zaklatja, szélsőséges esetben börtönbüntetésre ítéli a hitehagyott állampolgárokat. A becslések szerint akár fél millió evangéliumi keresztény is élhet Iránban. A számuk évente húsz százalékkal emelkedik, vagyis évente több mint százezer muszlim perzsa dönt úgy, hogy Jézus Krisztus követője lesz.

Az iráni evangéliumi keresztények állandó zaklatásnak és támadásnak vannak kitéve. Gyakran megtámadják az otthonaikat, ahol istentiszteletet tartanak.

Az állam tiltja a perzsa nyelvű Biblia terjesztését, a lelkészeket gyakran „összeesküvés” vagy „Allah ellensége” vádak miatt vetik börtönbe. Közszférában nem dolgozhatnak, gyakran megtagadják tőlük, hogy egyetemre járhassanak, vagy egészségügyi ellátásban részesülhessenek.

Akkor miért kockáztatják a kényelmet és az életüket?

Bizonyára különböző okok tömbjei adhatnak magyarázatot a kereszténység népszerűségére, de a legfőbb ok talán maga az iráni rendszer elnyomó politikája.

Az áttért perzsák túlnyomó többsége 20 és 35 év közötti.  A társadalom következő generációja, ami nem találja helyét egy iszlamista rendszer és a XXI. század között. Míg péntekenként az iráni mecsetekbe szinte csak az idősebb generáció megy, addig a fiatalok illegális házibulikat rendeznek, illetve próbálnak a külvilággal kapcsolatot teremteni. Az elnyomó iszlamista rendszer miatt sok fiatal más vallás felé kezd orientálódni és többségük a kereszténységben találja meg a lelki békéjét.

Azzal, hogy megkeresztelkednek és nyíltan felvállalják a hitüket, az életüket is kockáztatják, de amit kapnak cserébe az megfizethetetlen; Jézus Krisztus közösségének tagjaivá válnak.

S4C.news – Kassab Adonis

Kép: dailykos.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre