Két emberölés előzte meg a bangladesi parlamenti választást

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Bangladesben. A választásokkal összefüggésben a szavazás megkezdése előtt két embert öltek meg az országban.

A szavazásra jogosultak száma 104 millió. Vasárnap 299 parlamenti hely sorsa dőlhet el, ezekre 1861 jelölt pályázik, köztük pártoktól függetlenek. További 50 helyet a törvényhozásban képviselőnőknek tartanak fenn, de őket nem közvetlenül választja meg a nép, hanem majd a parlamentbe bejutott honatyák döntenek személyükről.  

A legutóbbi, 2014. január 5-én tartott voksolás a legvéresebb volt azóta, hogy az ország 1971-ben elnyerte függetlenségét: akkor legalább huszonhatan haltak meg erőszakcselekményekben. A mostani választás rendjének biztosítására a kormány 700 ezer katonát és rendőrt vezényelt ki.

A legutóbbi választást Sejk Haszina Vazed kormányfő Avami Ligája (AL) és szövetségesei nyerték meg. Most Sejk Haszina Vazed kormányfő és a liga legfőbb ellenfele egy olyan pártszövetség, amelynek vezető ereje a bebörtönzött Haleda Zia volt kormányfő vezette Bangladesi Nemzeti Párt.

A választásokkal összefüggésben korábban két emberölés történt. Az első esetben azért halt meg valaki, mert tettleges összetűzésbe keveredett a kormányt, illetve az ellenzéket támogatók egy-egy csoportja. A második esetben rendőrök lőttek le éjszaka egy ellenzéki aktivistát, aki állítólag többedmagával szavazócédulákat akart ellopni egy szavazóhelyiségből.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre