Az ügyészség vád alá helyezte a keresztényeket gyilkoló rendőrt

December 12-én egy rendőrtiszt meggyilkolt két keresztényt Egyiptomban, jelentette akkor az International Christian Concern. Az ügy vizsgálata és a szándékos gyilkossággal megvádolt rendőr tárgyalásai tovább folynak.

 

A két keresztény férfi, Emad Kmal Sadeq és fia David, épp a házuk elbontásán dolgoztak, amikor az ott állomásozó rendőrtisztet, Rabi Mustapha Khalifát megkérték, hogy vigye arrébb a motorbiciklijét, nehogy a szálló por és törmelék kárt tegyen benne. Az ICC, az al-kalmai Emberi Jogok Centrumának menedzserére hivatkozva így írta le az esetet: a rendőrtiszt nem volt hajlandó elvinni a motorkerékpárt a helyszínről, sőt megfenyegette a két férfit, hogy ha nem adnak neki néhány fát (a bontásból), lelövi a fiút.

Az incidens napján a rendőrtiszt azzal a szándékkal túlórázott, hogy aztán meggyilkolja a két keresztény férfit. A híradásokban és közösségi médiában keringő videókon jól látszik, hogy a rendőr kézben tartott fegyverrel közelít a keresztények otthona felé, majd egy rövid beszélgetést követően lelövi őket az utcán.

Az ügyészség előre megtervezett gyilkossággal vádolta meg a rendőrt, egy közzétett nyilatkozatban pedig megerősítik: a tiszt a minyai Nahded al-Qadasa templomnál várakozott (ahol egyébként biztonsági őrként is állomásozott), hogy megfigyelje az áldozatokat. A minyai püspök, Anba Makarios azt állítja, hogy ez a támadás veszélyesebb volt a november 2-án történt ISIS támadásnál, melyben egy busznyi keresztényt támadtak meg.

Makarios püspök szerint az ISIS minden egyiptomi ember ellensége, míg ez a rendőr arra volt hivatott, hogy védelmezze a keresztényeket, nem arra, hogy megölje őket.

Egyiptom belügyminisztériuma az Al-Monitornak úgy fogalmazott, hogy ez egy személyes eset volt, a minisztérium viszont megteszi a szükséges lépéseket az egyén védelme érdekében. Érdemes azonban megemlíteni,

hogy az elmúlt évben legalább három olyan esetről lehet beszámolni, mikor a keresztények védelmére kirendelt rendőrtisztek erőszakkal fordultak a keresztények felé.

Jelentések arról is beszámolnak, hogy a templomok ellen szerveződő tömeges támadások és rendbontások ellen sem tesznek sokszor semmit a rendőrök.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: The Indian Express

Iratkozzon fel hírlevelünkre