Gulyás Gergely: okkal kapunk hidegrázást a liberalizmustól

A PestiSrácoknak adott interjújában a Miniszterelnökség első embere a kultúrharcról, az ellenzéki retorika önellentmondásairól és a liberalizmus helyzetéről is kifejtette véleményét.

Ha egy országban diktatúra van, azt többek között onnan lehet felismerni, hogy ezt nem lehet következmények nélkül kimondani, leírni és hirdetni – mutat rá az ellenzéki retorikában tapasztalható ellentmondásra Gulyás Gergely a PestiSrácoknak adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a képtelen diktatúravád leginkább azokra nézve sértő, akik a XX. század náci és kommunista diktatúráit átélték és megszenvedték, hiszen a nyilvánvalóan valótlan állítás relativizálja a valóban létezett diktatúrák igazi rémtetteit. 

A tárcavezető úgy látja, akik ma ellenzékben vannak, 12 éve minden választást elvesztettek és – mivel elviselni nem tudnák – próbálnak tudomást sem venni arról, hogy e meg nem értés csak részben az ő tehetségtelenségük következménye, hiszen az ország évről évre jobban teljesít. 

A kortárs magyar liberalizmussal kapcsolatosan Gulyás Gergely arról beszélt, kifejezetten sajnálja, hogy ma Európában a normálisan gondolkodók többsége okkal kap hidegrázást, ha liberális pártokról hall. Miközben az emberi méltóság, a jogegyenlőség, az általános választójog vagy éppen a szabad piac klasszikus liberalizmus által felkarolt követelése a kommunista diktatúra bukásával helyesen vált közös alkotmányos szabályainknak rendkívül fontos részévé. 

A minisztert a kultúrharccal kapcsolatosan is kérdezték. Gulyás Gergely meggyőződése szerint kifejezetten káros, hogy az elmúlt hónapok kritikáinak egy része nem a másik oldal azon zászlóvivőivel szemben fogalmazódott meg, akik – miután állami támogatások tíz illetve százmillió forintjait nyerték el kulturális produktumaikhoz – nemzetközi színterén versenyeznek Magyarország lejáratásában, hanem a jobbközép táboron belül. Rámutatott azonban arra is, hogy míg azzal önmagában nincs baj, ha a kormánnyal nem szimpatizáló művészek kapnak akár jelentős támogatásokat, de ha valaki az állami pénzből készült filmjének külföldi bemutatóit már nem is csupán a kormány, hanem az ország lejáratására érzi a legmegfelelőbb alkalomnak, az túl van az elviselhetőség határán. 

A teljes interjú ide kattintva olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre