Jó hírek: pozitív fordulatok a keresztények életében a Közel-Keleten

Míg Irakban minden állampolgár számára ünnepnap lett karácsony napja, Damaszkuszban végre igazi örömünnep lehetett Jézus Krisztus születése, melyet a város közösségei felekezeti hovatartozástól függetlenül megültek.

Irakból és Szíriából az esetek többségében kedvezőtlen hírek érkeznek a helyi – csökkenő számú és arányú – keresztény közösségekkel kapcsolatosan. Az S4C.News beszámolói szerint azonban karácsonykor jó hírek is érkeztek az ázsiai országokból, amelyek a remény jelei.

A kortárs keresztényüldözést bemutató tematikus híroldal beszámolt arról, hogy immáron Irakban is ünnepnap Jézus Krisztus születésének napja, azaz a karácsony, amely eddig csak az ország keresztény kisebbségének tagjai számára volt munkaszüneti nap. A kormányzat ezt most minden állampolgárára kiterjesztette, így a kilencvenöt százalékában muzulmán ország ezentúl egy emberként ünnepelhet e napon. 

A portál egy másik beszámolója szerint a korábban háború dúlta Damaszkuszba is visszatér az élet, a város soha nem látott ünnepségek keretében élte meg az idei karácsonyt. Nem csupán a város keresztény negyedei, hanem a muszlimok lakta utcák is ünnepi fényekben pompáznak, hatalmas karácsonyfákat állítottak fel köztereken, a házak, lakások ablakai is ünnepi díszbe öltöztek. 

Az elmúlt közel hét évben a várost rettegésben tartotta az attól keletre eső területeket elfoglaló Iszlám Állam, amely rakétákat lőtt Damaszkuszra, megszüntetve a biztonság fogalmát. A helyzet idén tavasszal változott meg, amikor a szíriai hadsereg és önkéntesekből álló haderő felszabadította a megszállt területeket, így a főváros is fellélegezhetett. 

Nagy a boldogság az idén. Végre félelem nélkül ünnepelhetünk. Én muszlim vagyok, de megünnepeljük Jézus születését, hiszen mi is prófétaként tiszteljük őt” – nyilatkozta egy muszlim hölgy, aki hittársaihoz hasonlóan osztozott a keresztények örömében.

A béke pedig vitán felül közös kincs.

Forrás és fotó: S4C.News

Iratkozzon fel hírlevelünkre