A németek elutasítják az újabb nukleáris rakéták telepítését

Németország nem támogatja, hogy újabb nukleáris rakétákat telepítsenek Európába, ha az ilyen fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai szerződés (INF) érvényét vesztené.

Heiko Maas, Németország külügyminisztere szerint Európa nem lehet új fegyverkezési verseny színtere. Kiemelte, hogy a szárazföldi telepítésű,  közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről szóló INF-szerződés Washington által kilátásba helyezett felmondásának ügyében „a nukleáris fegyverkezés egész biztosan rossz válasz.” Szerinte inkább új szabályozást kéne kialakítani a fegyverkorlátozásra, mint például az emberélet kioltására kifejlesztett robotok használatának féken tartására.

A vita előzménye, hogy Washington szerint Moszkva nem tartja be az INF-szerződést, ezért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december 4-én bejelentette, 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen a megállapodás előírásainak.

Ellenkező esetben Washington felmondja az 1987-es egyezményt. A moszkvai vezetés szerint Oroszország nem sértette meg a szerződést, és nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok kilép abból.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre